Џонстонов Атол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на атолот.
Растот на атолот во површина.

Џонстоновиот Атол или само Џонстонатол во Тихиот Океан, 1.150 км југозападно од Хаваите, во склоп на Малите оддалечени острови на САД. Групата острови со површина од 2,8 км2 политички му припаѓа на САД. Главниот остров Џонстон имал 317 жители до 2004. година. На островот има многу гуани. Американското воено ваздухопловство го презеде водството на тие острови.

Групата острови се состои од корален гребен. Главни острви се Џонстон и Сенд Ајланд (песочен остров) што су многу обработени од страна на американската војска. Со тоа постојат уште две вештачки острови Акеј (на север) и Хикина (на исток).

САД ги користи тие острови за вршење на проби со атомско оружје. После експлозијата на една ракета во 1962. година многу бил загаден со плутонијум . Од 1972. до 2000. имало редовни проби со атомски оружја. После тоа, островите се користиле како складиште за јадрен отпад. Исто така се уништувало хемиско и биолошко оружје као што се Сарин и Агент Оранџ. За време зна 2000. година почнале со средување и чистење на тие острови.

Единствени жители се припадниците на американската војска како и нивните цивилни соработници што го одржуваат таа воена област.

САД ги пргласиле островите како заштитена зона на природата затоа што на нив се множат птици и желки. До 2004. година се планирало да се повлече американската војска од островите.

Податотека:Flag of Johnston Atoll (local).svg
Неофицијалното знаме на Атолот