Знаме на Божиќниот Остров

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Божиќниот Остров
}}
Употреба граѓанско, државно и пловно знаме граѓанско и државно знаме, граѓанска и државно поморско знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 26 јануари 2002

Знамето на Божиќниот Остров е официјалното знаме на островот кој бил воведено во 1986 година. Знамето било усвоено на локален конкурс за избор на ново знаме. Знамето е составено од два триаголника во зелена и сина боја. На синиот триаголник има приказ на бели четири големи ѕвезди со седум краци и една помала со пет краци кои го симболизираат Јужниот крст. На зелениот триаголник има приказ на златна птица босун. Во средината има златен диск со приказ на картата на островот во зелена боја.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]