Знаме на Фиџи

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Знаме на Ротума)

Знаме на Фиџи
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 10 октомври 1970
Опис Светлосина позадина со националниот грб во слободниот дел и со британското знаме во кантон
}}
Варијанта на знамето на Фиџи
Употреба historical решение кое се користело во минатото, но денес е напуштено.
Сразмер 1:2
Усвоено 1924
Опис Слично на сегашното. Поранешно знаме на Фиџи.

Знамето на Фиџи е официјалното знаме на оваа океанска држава. Сегашното знаме на Фиџи било усвоено на 10 октомври 1970 година. Освен мали модификациии, ова знаме се користело и за време на колонијата.

Опис[уреди | уреди извор]

Знамето е составено од сина позадина каде во кантонот стои британското знаме, а во слободниот дел стои штитот од националниот грб. Сината боја го симболизира Тихиот Океан, кој е важен за државата и населението. Знамето на Обединетото Кралство ги симболизира врските на државата со Кралството. Пранешното колонијално знаме било со потемна сина боја и бил прикажан целосниот грб, а не само дел. Во државата дел од луѓето сакаат да се извади британското знаме, дел се за зачувување поради историски причини. Некои видни личности во Фиџи се за приказ на целиот национален грб на знамето, заедно со кану и националното мото (симболите на кралството Вити).

Останати знамиња[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • High Симболи на Фиџи
  • Barraclough, E. M. C. and Crampton, W. G. (1978). Flags of the World. London: Frederick Warne. ISBN 0-7232-2015-8. P. 209 et seq. "The Civil Air Ensign is like that of Britain, except that it has the shield of Fiji placed on the arm of the cross."


Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]