Знаме на Нова Каледонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Нова Каледонија

Знамето на Нова Каледонија е неофицијално знаме кое е во употреба од 1980. Ова е застава на партијата "FLNKS" која се бори за независност на Нова Каледонија. Знамето е вертикално тробојно сина (небо и океан) - црвено (крв, социјализам и единство) - зелено (копно). На знамето исто така се наоѓа жолт диск со натписот "flèche faitière", вид на стрла која се наоѓа на крововите на таканаречените Канак куќи.

Официјално знаме на островот е знамето на Франција. Zvanična zastava na ostrvu je zastava Francuske.

Поврзано[уреди | уреди извор]