Знаме на Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Нов Зеланд

Знамето на Нов Зеланд е со темносина основа, на која во горниот лев агол се наоѓа знамето на Обединетото Кралство, а на која десна страна се наоѓаат четири ѕвезди кои го симболизираат соѕвездјето јужен крст. Знамето е усвоено на 24 мат, 1902, а во употреба е од 1869.

Поврзано[уреди | уреди извор]