Знаме на Папуа Нова Гвинеја

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Папуа Нова Гвинеја
}}
Употреба државно, пловно и управно пловно знаме национално знаме, граѓанско и државно поморско знаме
Сразмер 3:4
Усвоено 1 јули 1971
Опис два триаголника во црвена и црна боја со приказ на пет ѕвезди и рајска птица.
}}
Варијанта на знамето на Папуа Нова Гвинеја
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Сразмер 3:4
Усвоено 1 јули 1971
Опис бело знаме со знамето на ПНГ во кантон.

Знамето на Папуа Нова Гвинеја е официјалното знаме на оваа океанска држава, усвоено на 1 јули 1971 година. Знамето е составено од два триаголника во црвена и црна боја. На црниот тригаолник има приказ на пет бели ѕвезди кои го претставуваат Јужниот крст, додека на црвениот триаголник има приказ на златна рајска птица Рагијана. Дизајнер на знамето било петнаесетгодишно девојче, Сузан Хухуме, која подебила на конкурсот за избор на ново државно знаме. Црната и црвената боја се традиционални бои на голем број папуански племиња, а птицата се наоѓа и на државниот грб.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]