Список на знамиња на Аргентина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на знамиња на Аргентина кои се користат или се користеле на државно или локално ниво. За повеќе информации околу државното име, видете знаме на Аргентина.

Национално знаме[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of Argentina.svg 1818 - Знаме на Аргентина Тробојно знаме, составено од три еднакви хоризонтални полиња од кои две се светло сини додека средното е бело и на него се наоѓа Сонцето од Мај.
Flag of Argentina (alternative).svg 1812 - Национално знаме (1812-1818) Знамето на Аргентина без сонцето
Flag of Argentina (mourning, fictional).svg - Знаме за жалост Знамето на Аргентина со црна дијагонална лента.

Претседателско знаме[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Standard of the President of Argentina Afloat.svg - Стандардно претседателско знаме Чисто сино знаме (2:3) со грбот на Аргентина во средина и со четири бели ѕвезди во аглите.

Административни[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Bandera de la Ciudad de Buenos Aires.svg 1995 Знаме на Буенос Аирес создадено во 1580
Bandera de la Provincia de Buenos Aires.svg 1997 Знаме на покраината Буенос Аирес
Bandera de la Provincia del Chaco.svg 1995 Знаме на покраината Чако
Bandera de la Provincia del Chubut.svg 2004 Знаме на покраината Чубут
Bandera de la Provincia de Córdoba.svg 1986 Знаме на покраината Кордоба
Bandera de la Provincia de Corrientes.svg 1986 Знаме на покраината Кориентес
Bandera de la Provincia de Entre Ríos.svg 1987 Знаме на покраината Ентре Риос
Bandera de la Provincia de Formosa.svg 1991 Знаме на покраината Формоса
Bandera de la Provincia de Jujuy.svg 1960 Знаме на покраината Хухуј
Flag of La Pampa province.png 1993 Знаме на покраината Ла Пампа
Bandera de la Provincia de La Rioja.svg 1986 Знаме на покраината Ла Риоха
Bandera de la Provincia de Mendoza.svg 1992 Знаме на покраината Мендоза Знаме на Андите
Bandera de la Provincia de Misiones.svg 1992 Знаме на покраината Мисионес
Bandera de la Provincia de Neuquén.svg 1989 Знаме на покраината Неукен
Bandera de la Provincia del Río Negro.svg 2009 Знаме на покраината Рио Негро
Bandera de la Provincia de Salta.svg 1997 Знаме на покраината Салта
Bandera de la Provincia de San Juan.svg 1997 Знаме на покраината Сан Хуан
San luis prov arg.png 1988 Знаме на покраината Сан Луис
Bandera de la Provincia de Santa Cruz.svg 2000 Знаме на покраината Санта Крус
Bandera de la Provincia de Santa Fe.svg 1986 Знаме на покраината Санта Фе
Bandera de la Provincia de Santiago del Estero.svg 1986 Знаме на покраината Сантјаго дел Естеро
Bandera de la Provincia de Tierra del Fuego.svg 1999 Знаме на покраината Огнена Земја
Bandera de la Provincia de Tucumán.svg 2010 Знаме на покраината Тукуман

Забелешка: Покраината Катамарка нема знаме.

Воени[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Navy Jack of Argentina (1818).svg 1818-???? Знаме на аргентинската морнарица Националното знаме со осум ѕвезди околу сонцето
Naval Jack of Argentina.svg Емблем на морнарицата Бел квадрат со сонцето на сина основа
First Flag of Argentina.svg Првото знаме на армијата Првото знаме на армијата на Аргентина

Поврзано[уреди | уреди извор]