Список на знамиња на Ерменија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова се знамиња на Ерменија кои се користат/ користеле на државно или локално ниво. За националното знаме, видете знаме на Ерменија.


Историски[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Опис
Artaxiad standard2.svg 189 п.н.е. - 1 Артаксијадска династија

Модерни знамиња[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Опис
1885ArmenianFlag.svg 1885 Едно од двете дизајнирани знамиња на Гевонт Алишан, ерменски католички свештеник во Франција.
Flag of Administration of Western Armenia.svg 1915 - 1918 Знаме на Администрација на Западна Ерменија, денес знаме на Русија.
Flag of the Transcaucasian Federation.svg 1918 Знаме на Закавкаска Демократска Федеративна Република.
Flag of Armenia (1918–1922).svg 1918 - февруари 1922 Знаме на Демократска Република Ерменија
Flag of the Armenian Soviet Socialist Republic (1922).svg февруари 1922 - март 1922 Знаме на Советска Социјалистичка Република Ерменија
Flag of the Transcaucasian SFSR.svg март 1922 - 1936 Знаме не Закавкаска СФСР
Flag of Armenian SSR (1936-1940).svg 1936 - 1940 Знаме на Ерменска ССР
Flag of the Armenian Soviet Socialist Republic (1940-1952).svg 1940 - 1952 Знаме на Ерменска ССР
Flag of the Armenian Soviet Socialist Republic (1952–1990).svg 1952 - 1990 Знаме на Ерменска ССР
Flag of Armenia.svg 1990 - Знаме на Ерменија
Flag of Artsakh.svg 1990- Знаме на Нагорно-Карабах

Општински знамиња[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Опис
Yerevan flag.gif Знаме на Ереван

Поврзано[уреди | уреди извор]