Список на знамиња на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на знамиња на Македонија во кој се вклучени вклучени националните знамиња, национални симболи и знамиња на општини, користени низ историјата и денес. За националното знаме, видете знаме на Македонија.

Република Македонија[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of North Macedonia.svg 1995 – Знаме на Република Македонија Жолто сонце со осум краци на црвена основа.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Државотворни знамиња[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of Macedonia (1992–1995).svg 1992 – 1995 Знаме на Република Македонија Црвено знаме со ѕвездата од Кутлеш во средина.
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg 1947 – 1991 Знаме на Социјалистичка Федеративна Република Југославија Три еднакви хоризонтални полиња, сино најоре, бело во средина и црвено на дното, и црвена ѕвезда во средина.
Flag of the Socialist Republic of Macedonia (1963–1991).svg 1946 – 1992 Знаме на Социјалистичка Република Македонија Црвено знаме со жолта ѕвезда го горниот лев агол.
Flag of Macedonia (1944–1946).svg 1944 – 1946 Знаме на Народна Република Македонија Црвено знаме со жолта ѕвезда во средина.
Flag of the Kruševo Republic.svg 1903 Знаме на четатата на Питу Гули од Крушевското горско началство.[1] Црвено знаме од свилена ткаенина и со низ од жолта срма. Во средината над палмов венец со златна свила биле извезани две стиснати раце - симбол на единството, а над нив - запален факел. Околу симболиката било мотото "Свобода или смъртъ" и натпис "Знаме на Крушевската чета".[2]
Flag of the Republic of Kruševo.svg 1903 Црвено знаме на Крушевската Република. Црвено знаме без текст. Според некои извори знамето на приверемената влада имало од едната страна исправен лав и натпис "Свобода или смъртъ", а од другата пишело: "Богъ е с нас - дерзай народе".[3]
Flag of the Razlovtsi insurrection.png 1876 Знаме на Разловечкото востание Црвено знаме со црвен разјарен лав на жолто-златна подлога и над него извезен натпис „МАКЕДОНІЯ“ и натпис над знамето „Станете да ви освобода“

Локални знамиња[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of Yugoslavia (1943–1946).svg 1941 – 1945 Знаме на партизанското движење Три еднакви хоризонтални полиња, сино најгоре, бело во средина и црвено на дното, и црвена ѕвезда во средина.
Flag of the IMRO.svg 1920[4][5] Знаме на ВМРО. Хоризонтални две полиња, црвено и црно.
Mijacko zname.jpg - Мијачко знаме Крст и кратенките ИС ХР НИ КА во бел круг на црвена позадина.
Flag of the Macedonian Petrograd Colony.png 1914 Знаме на Македонската колонија во Петроград, Русија Коњ во бел квадрат на црвена позадина и сонце во долниот лев агол над кое има натпис „ЕДИНА НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНÏА"
Ohrid Banner1.jpg 1903 Охридско востаничко знаме Жена со знаме во раката и натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ и натписи МАКЕДОНИЯ и IIий окрѫгъ VIтаоколия, кое се состои од три бои - бела, зелена и црвена.[3][4]
Struga 1903 1.jpg 1903 Струшкото востаничко знаме Жена со знаме во раката и натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ“[5]
Zname na zagoricani.jpg 1903 Знаме на Загоричани Лав со сабја во десната, пушка во левата шепа и круна на главата. Над него има натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ“, а под него „20 юли, 1903, ЗАГОРИЧЕНИ“.
Mk ilinden1903.gif 1903 Востаничко илинденско знаме. Црвено знаме со натпис „20 юлий“.
United macedonia ilinden organization.jpg 1921 Знаме на Илинденската Организација.[6] Црвено со картата на Македонија и со востаник кој држи црвено знаме со девизата на организацијата: "За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ."

Општински знамиња[уреди | уреди извор]

Етнички[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of Macedonia (1992–1995).svg 1991 – Неофицијално македонско етничко знаме Црвено знаме со Ѕвездата од Кутлеш .
MacedonianEthnic.gif 1990 – Неофицијално македонско етничко знаме Црвено знаме со кралска розета во средина и Ѕвездата од Кутлеш .
MK Lion1 flag.gif 1990 – Неофицијално македонско етничко знаме. Црвено знаме со стилизиран жолт лав.
Flag of ethnic Macedonians.svg 1992 – Неофицијално македонско етничко знаме Црвено знаме со стилизиран жолт лав.

Предлози за македонски знамиња[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Употреба Опис
Mk flag prop 95.gif 1995 Предлог за Македонско знаме од 1995. Нема употреба Црвено-сино знаме со жолт двоглав орел. Има и звеѕда помеѓу главите
Mk flag prop vergina up.gif 1992 Предлог за Македонско знаме. Нема употреба Црвено знаме со црни линии и Ѕвездата од Кутлеш во горниот лев агол.
Mmk flag prop 92.gif 1992 Предлог за Македонско знаме од 1992. Има широка употреба вон македонските институции Црвено знаме со Ѕвездата од Кутлеш и кралска розета во средина.
Mk flag prop lion.gif 1992 Предлог за Македонско знаме. Се употребува од страна на ВМРО-ДПМНЕ Црвено знаме со стилизиран жолт лав.
Mk flag prop lion.bl.gif 1992 Предлог за Македонско знаме. Се употребува од страна на ВМРО-ДПМНЕ Црвено-црно знаме со стилизиран жолт лав.

Знамиња на Македонците во дијаспората[уреди | уреди извор]

Македонците во светот првостепено ја користат Ѕвездата од Кутлеш и државното знаме. Во земјите каде што се признати помеѓу овие знамиња имаат и свои, регулирани со закон кои ги користат.

Знаме Датум Употреба Опис
Flag of the Macedonians in Serbia.svg 90-те – Официјално знаме на Македонците во Србија, регулирано со закон Црвено знаме со Ѕвездата од Кутлеш обиколона со златен круг.
Flag of Macedonians in Slovenia.jpg 90-те – Знаме на Македонците во Словенија Ѕвездата од Кутлеш со банер на слвенечкото знаме на левата страна.
Flag of Macedonians in Croatia.jpg 1991 – Знаме на Македонците во Хрватска Црвено знаме со седумкрако сонце и шховница во подножјето.

Општински знамиња[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Д-р Ѓорѓе Миљковиќ, "Илинденските знамиња и печати", Скопје, "Mенора", 2003.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Glasnik na Институтot za nacionalna istorija, Tomove 34–39, (Skopje, Macedonia), 1990, str. 39.
  2. Иванов, Иван, „Знамената на освободителното движение и въстанията в Македония и Тракия“, изд. Св. „Георги Победоносец“, София, 1998 г., стр. 45
  3. Според писмо на бугарскиот конзул во Битола д-р Бешков до премиерот на зградата се веело црвено знаме од едната страна со исправен лав со натпис "Свобода или смъртъ", а од другата: "Дерзай народе - Богъ е с нас ". Istoricheski pregled, tom 34, Bŭlgarsko istorichesko druzhestvo, Институт za istoria (Bŭlgarska akademia na naukite), 1978, стр. 85.
  4. Големото МРО не е ВМРО! (Повод: Премолчувањето на известувачите од МАНУ) Спасе Шуплиновски ....Токму на 70-годишнината од тој чин, на 17 јуни 1990 година, се одржа основачкиот Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ, што не е случајно. Оваа партија го зеде за свој симбол знамето на врховистичката ВМРО на Ванчо Михајлов: црвено-црно со златен лав... види: Utrinski vesnik - issue 1166, October 16, 2006 [1] Архивирано на 30 мај 2011 г.
  5. Во официјална реч пред Македонскиот Парламент Jaни Маркадули тврди: "...Иако, да бидеме искрени, на манифестациите каде што се појавуваат партиите со предзнак ВМРО, има едни со 16-то кракото сонце, едни со лав, едни со црвено-црното знаме на Александров итн. [2]
  6. Членска карта со девизата и символите на Илинденската Организација

^ Охридското востаничко знаме (1903) Архивирано на 7 јануари 2009 г., страница "Македонија низ вековите" на Фондацијата Институт отворено општество - Македонија и Државниот архив на Македонија.
^ Современа слика од Националниот воено-историски музеj во Софија на страницата www.boiniznamena.com (бугарски)
^ Современа слика од Националниот воено-историски музеj во Софија на страницата www.boiniznamena.com (бугарски)
^ Општини, вкупно 10, кои го сочинуваат Град Скопје
^ Границите на Општина Дебар во Југозападниот статистички регион во 2004 се зголемени за сметка на дел од Општина Ростуше, претходникот на Општина Маврово и Ростуше, во Полошкиот Регион