Грб на Доминиканската Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Доминиканската Република
Подробно
Усвоен1844
Штитна штитот е прикажано националното знаме.
Држачигранки од палма и ловор.
Мото„Dios, patria, libertad“

Грбот на Доминиканската Република се состои од штит во чија основа има бел рамнокрак крст со наизменични 2 црвени и 2 сини полиња (видете Знаме на Доминиканската Република), од чија хералдчики лева страна се наоѓаат гранки од палма, а од хералдчики десната страна се наоѓаат маслинови гранчиња. Над штитот се наоѓа сина трака на која е испишано националното мото: Dios, Patria, Libertad (Бог, Татковината, Слобода). Под штитот, на црвена трака (чии краеви се прикажуваат и ориентирани нагоре) е испишано Republica Dominicana. Во центарот на штиот е Библијата, отворена на Евангелието по Јован, 8:32, каде што пишува Y la verdad os hará libres (И вистината ќе ве избере вас), со мал крст погоре. Со секоја страна на Библијата и крстовите се наоѓаат по три копја од кои по две го носат знамето на Доминиканската Република.

Грбот се појавува и во средината на знамето на Доминиканската Република

Поврзано[уреди | уреди извор]