Крст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Крст

Крстот е геометриска фигура, која се состои од две отсечки под прав агол (90°). Крстот е еден од најдревните симболи на човештвото, користен од мноштво религии, но најмногу од христијанството. Според христијанството, вертикалната линија го симболизира божеството, а хоризонталната човештвото. Крстот е директно поврзан и со мачењето и распнувањето на Исус Христос. Распнувањето на крст било средство за казнување и измачување во древен Рим. И покрај тоа што тогаш крстот бил симбол на смртта, во христијанството го претставува симболот на животот.