Прејди на содржината

Симбол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Silhouette of a red octagon
Црвениот осумаголник симболизира „стоп” дури и без зборови.

Симбол — во основа е претставителен поим за одреден концепт или квантитет, т.е. идеја, објект, квалитет итн. Во психолошка и филозофска смисла, сите концепти се симболично во природата и репрезентациите за овие концепти се артифакти што го предаваат симболичното значење низ алегорија (но не директно).

Говорниот јазик, на пример, се состои од поединечни гласови што означуваат симболични концепти (зборови), подредени на начин што понатаму наметнува значење.

Симболот како тема во уметноста и во популарната култура

[уреди | уреди извор]
  1. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 81.
  2. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 140.