Прејди на содржината

Живот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Живот
Живот (Biota)
Научна класификација [ у ]
Домени и царства

Живот на Земјата:

Живот — одлика на организмите која покажува определени биолошки процеси како што се хемиски реакции и други настани кои резултираат во трансформација. Живите организми се способни за раст и размножување, некои можат да комуницираат и некои можат да се прилагодат кон нивната средина преку промени од внатрешно потекло.[1] Физичка одлика на животот е тоа што тој се храни од негативна ентропија.[2][3] Во поголем детаљ, животот е член на класата појави кои се отворени или континуирани системи способни за намалување на нивната внатрешна ентропија за сметка на супстанциите или слободната енергија преземена од средината и последователно отфрлена во деградирана форма.[4][5]

Ентитет со горенаведените својства се смета дека е жив организам, т.е. животна форма. Не секоја дефиниција за живот ги зема предвид овие својства како есенцијални. а пример, капацитетот за еволуција е понекогаш земен како единствената животна одлика; оваа дефиниција ги вклучува вирусите кои не се класифицираат во потесните дефиниции бидејќи се бесклеточни (ацелуларни) и немаат метаболизам.

Широка лепеза на живи организми може да биде пронајдена во биосферата на Земјата. Својствата на овие организми — растенија, животни, габи, протисти, археи и бактерии — се клеточна форма заснована на вода и јаглеродни соедининија со сложена организација и наследен генетски информации. Тие се подлежни на метаболизам, имаат способност за раст, одговараат на дразби, се размножуваат и преку природна селекција се адаптираат на нивната средина во последователните генерации. За сега нема доказ за вонземски живот.

Животот како тема во уметноста и во популарната култура

[уреди | уреди извор]
rigtht

Животот како тема во книжевноста

[уреди | уреди извор]

Животот како мотив во поезијата

[уреди | уреди извор]
 • „Животна раскрсница“ — песна на македонската поетеса Христина Аслимоска од 2005 година.[6]
 • „Живот во растурена светлина“ - песна на рускиот поет Јосиф Бродски.[7]
 • Стави лајк на сопствениот живот“ - поетска збирка на македонската поетеса Ана Бунтеска од 2015 година.[8]
 • „И повторно на животот му се потсмеваш“ - песна на Ана Бунтеска од 2015 година.[9]
 • „Како се живее без да ризикуваш“ - песна на Ана Бунтеска од 2016 година.[10]
 • „Небаре сум во претплата со животот“ - песна на Ана Бунтеска од 2016 година.[11]
 • „Животи“ - песна на полскиот поет Мјечислав Јаструн.[12]
 • „Врска со животот“ — песна на македонскиот поет Блаже Конески од 1988 година.[13]
 • „Живот и смрт“ — песна на Блаже Конески од 1988 година.[14]
 • „Песна за животот“ — песна на македонскиот поет Блаже Конески.[15]
 • Братот мој - животот“ - стихозбирка на рускиот поет Борис Пастернак од 1922 година.[16]
 • „Тивок живот“ - песна на унгарскиот поет Шандор Петефи.[17]
 • „Кочијата на животот“ — песна на рускиот поет Александар Пушкин.[18]
 • „Животи“ - песна во проза на францускиот поет Артур Рембо.[19]
 • „Во средиштето на животот“ - песна на полскиот поет Тадеуш Ружевич од 1955 година.[20]
 • „Allegro ma non troppo“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[21]
 • „Живот на почек“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[22]
 • „Краткиот живот на нашите предци“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[23]
 • „Тажачка од онаа страна на животот“ - песна на македонскиот поет Ацо Шопов.[24]
 • „Езеро на животот“ - песна на македонскиот поет Ацо Шопов.[25]

Животот како мотив во прозата

[уреди | уреди извор]

Животот како мотив во драмската уметност

[уреди | уреди извор]

Животот како тема во музиката

[уреди | уреди извор]
 • „Звукот на животот“ (шпански: De Vida Voz) — песна на американската рок-група Allah-Las од 2014 година.[35]
 • „Имитација на животот“ (англиски: Imitation Of Life) — песна на американската треш-метал група Антракс (Anthrax) од 1987 година.[36]
 • „Во овој живот“ (англиски: In This Life) — песна на американската хард-кор група Артиклс оф фејт (Articles of Faith).[37]
 • „Не знам што да правам со мојот живот“ (англиски: I Don't Know What To Do With My Life) — песна на британската панк група Buzzcocks од 1979 година.[38]
 • „Животот е некогаш сив, некогаш жолт“ (српски: Zivot je nekad siv, nekad zut) — песна на српскиот поп-музичар Момчило Бајагиќ.[39]
 • „Вечен живот“ (англиски: Eternal life) — песна на американскиот рок-музичар Џеф Бакли (Jeff Buckley) од 1994 година.[40]
 • „Мојот живот е добар“ (англиски: My Life Is Right) — песна на американската поп-рок група Биг стар од 1972 година.[41]
 • „Животот е бел“ (англиски: Life Is White) — песна на американската поп-рок група Биг стар од 1974 година.[42]
 • „Во мојот живот“ (англиски: In my life) — песна на британската поп-рок група Битлси од 1965 година.[43]
 • „Трчај по твојот живот“ (англиски: Run for your life) — песна на Битлси од 1965 година.[43]
 • „Животот е повеќе од ова“ (англиски: There's More To Life Than This) - песна на исландската поп-музичарка Бјорк (Björk) од 1993 година.[44]
 • „Што е животот“ (англиски: What is Life) - песна на британската реге група Блек Јухуру (Black Uhuru) од 1983 година.[45]
 • „Брзината на животот“ (англиски: Speed Of Life) - песна на британскиот рок-музичар Дејвид Боуви од 1977 година.[46]
 • „Животот, тоа е феферон“ (српскохрватски: Život, to je feferon) — песна на словенечката рок-група Булдожер (Buldožer) од 1975 година.[47]
 • „Простор за животот“ (англиски: Room For The Life) - песна на англиската поп-пејачка Кејт Буш (Kate Bush) од 1978 година.[48]
 • „Животот е океан“ (англиски: Life's an Ocean) — песна на англиската рок-група The Verve од 1995 година.[49]
 • Назад во високиот живот“ (англиски: Back in the High Life) - албум на британскиот поп-музичар Стив Винвуд (Steve Winwood) од 1986 година.[50]
 • „Повторно во високиот живот“ (англиски: Back in the High Life Again) - песна на Стив Винвуд од 1986 година.[50]
 • „Го сакам животот што го живеам (Го живеам животот што го сакам)“ (англиски: I Love The Life I Live (I Live The Life I Love)) — песна на американскиот блуз-музичар Мади Вотерс (Muddy Watres)“ од 1981 година.[51]
 • „Животе, жално е“ (англиски: Life, It's A Shame) — песна на британската рок-група Генг оф фор (Gang Of Four) од 1982 година.[52]
 • „Живееме како што сонуваме, сами“ (англиски: We Live As We Dream, Alone) — песна на британската рок-група Генг оф фор од 1982 година.[53]
 • „Тоа е животот“ (англиски: It's the life) — песна на американската рок-група Grant Lee Buffalo од 1994 година.[54]
 • „Нов живот“ (англиски: New Life) - песна на британската електро-поп група Депеш мод (Depeche Mode)“ од 1981 година.[55]
 • „Можноста за уништување на животот“ (англиски: The Possibility Of Life's Destruction) — песна на англиската хардкор-панк група Дисчарџ (Discharge) од 1982 година.[56]
 • „Води нормален живот“ (англиски: Lead a normal life) - песна на британскиот поп-рок музичар Питер Гебриел (Peter Gabriel) од 1980 година.[57]
 • „Таен живот“ (англиски: A Secret Life) - песна на Брајан Ено и Дејвид Брн од 1981 година.[58]
 • „Мојот живот во грмушката на духовите“ (My Life In The Bush Of Ghosts) - музички албум на Брајан Ено и Дејвид Брн од 1981 година.[58]
 • „Секојдневниот живот постана ризик по здравјето“ (англиски: Everyday Life Has Become A Health Risk) — песна на американската рап-група The Disposable Heroes Of Hiphoprisy од 1992 година.[59]
 • „Жед за живот“ (англиски: Lust for life) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Иги Поп (Iggy Pop) од 1977 година.[60]
 • „Живот“ (англиски: Life) — музички албум на британската рок-група Inspiral Carpets од 1990 година.[61]
 • „Потполно нов живот“ (англиски: Brand - New - Life) — песна на британската рок-група Young Marble Giants од 1980 година.[62]
 • „Животот е сладок“ (англиски: Life Is Sweet) - песна на британското дуо Кемикал брадерс (The Chemical Brothers)“ од 1995 година.[63]
 • „Каков живот!“ (шпански: Que Vida!) — песна на американската рок-група Лав (Love) од 1966 година.[64]
 • „Нацрт за животот“ (англиски; A Design For Life) - песна на британската рок-група Меник стрит причерс (Manic Street Preachers).[65]
 • „Животот се претвора во лизгање на земјиштето“ (англиски: Life Becoming A Landslide) — песна на Меник стрит причерс од 1993 година.[66]
 • „Животот е сладок“ (англиски: Life Is Sweet) — музички албум на американската рок-музичарка Марија Меки (Maria McKee) од 1996 година.[67]
 • „Да се живее е да се умре“ (англиски: To Live Is To Die) - песна на американската хеви-метал група Металика (Metallica) од 1988 година.[68]
 • „Животот како тонска проба“ (англиски: Life As A Rehearsal) — песна на американската рок-група Минитмен (Minutemen) од 1983 година.[69]
 • „Животот е груб, нели?“ (Life is Tough, Isn’t It?) - композиција на италијанскиот композитор Енио Мориконе (Ennio Morricone).[70]
 • „Живот?“ (англиски:Life? ) — песна на британската хард-кор група Напалм дет (Napalm Death) од 1987 година.[71]
 • „Живеењето е бесплатно“ (англиски: Living Is Free) — песна на канадската рок-група Ноуминсноу (Nomeansno) од 1982 година.[72]
 • „Мојот живот е добар“ (My life is good) - песна на американскиот музичар Ренди Њумен (Randy Newman) од 1983 година.[73]
 • „Низок живот“ (англиски: Low life) - музички албум на британската поп-рок група Њу ордер (New Order) од 1985 година.[74]
 • „Вештачки живот“ (англиски: Artificial Life) - песна на американската рок-група Operation Ivy.[75]
 • „Животот е живот“ (англиски: Life is life) - песна на германската група Опус (Opus) од 1985 година.[76]
 • „Животот смрди“ (англиски: Life Stinks) - песна на американската рок-група Pere Ubu од 1978 година.[77]
 • „Низок живот“ (англиски: Low Life) - песна на британската рок-група ПИЛ (Public Image Ltd.) од 1978 година.[78]
 • „Животот може да биде толку пријатен“ (Life Can Be So Nice) - песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[79]
 • „Приватен живот“ (англиски: Private life) - песна на британската рок-група Притендерс (Pretenders) од 1979 година.[80]
 • „Живот“ (англиски: Life) — песна од истоимениот музички албум на американската фанк-група Sly & The Family Stone од 1968 година.[81]
 • „Живеј брзо, умри млад“ (англиски: Live Fast Die Young) — песна на американската панк-рок група Circle Jerks од 1980 година.[82]
 • „За кој живот треба да се родам“ (хрватски: Za Koji Život Treba Da Se Rodim) — песна на хрватската рок-група Тајм (Time) од 1972 година.[83]
 • „Животот е каков што ќе го направиш“ (англиски: Life’s What You Make It) — песна на англиската поп-рок група Ток Ток (Talk Talk) од 1986 година.[84]
 • „Животот е гас“ (англиски: Life's A Gas) - песна на британската рок-група Т. Рекс (T.Rex) од 1971 година.[85]
 • „Еднаш во животот“ (англиски: Once in a lifetime) — песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking Heads) од 1980 година.[86]
 • „Уморен сум од животот“ (англиски: I'm Tired Of Life) — песна на американската хард-кор група Т.С.О.Л. (T.S.O.L.) од 1981 година.[87]
 • „Само живот“ (англиски: Only life) — албум на американската рок-група Филис (The Feelies) од 1988 година.[88]
 • „Тоа е само живот“ (англиски: It's only life) - песна на Филис од 1988 година.[88]
 • „Животни форми“ (англиски: Lifeforms) - песна од истоимениот музички албум на британската група Фјучер соунд оф Лондон (The Future Sound of London) од 1994 година.[89]
 • „Животот е евтин“ (англиски: Life is cheap) — песна на американската панк рок-група Флипер (Flipper) од 1981 година.[90]
 • „Живот“ (англиски: Life) - песна на американската панк рок-група Флипер од 1981 година.[90]
 • „Немам живот“ (англиски: Don't Have A Life) — песна на американската хардкор-панк група Хускер Ду (Hüsker Dü) од 1982 година.[91]
 • „Начин на живеење“ (англиски: Way Of Life) — песна на британската рок-група Gentle Giant од 1973 година.[92]
 • „Дијамантски живот“ (англиски: Diamond Life) музики музички албум на британската поп-пејачка Шаде (Sade) од 1984 година.[93]

Животот како тема во филмот

[уреди | уреди извор]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 1. „organism“. Chambers 21st Century Dictionary (online. изд.). 1999.
 2. Schrödinger, Erwin (1944). What is Life?. Cambridge University Press. ISBN 0-521-42708-8.
 3. Margulis, Lynn; Sagan, Dorion (1995). What is Life?. University of California Press. ISBN 0-520-22021-8.
 4. Lovelock, James (2000). Gaia – a New Look at Life on Earth. Oxford University Press. ISBN 0-19-286218-9.
 5. Avery, John (2003). Information Theory and Evolution. World Scientific. ISBN 9812383999.
 6. Христина Аслимоска, Разделба со детството. Скопје: Детска радост, 2005, стр. 14.
 7. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 146-147.
 8. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015.
 9. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 90-91.
 10. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 8-10.
 11. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 126-127.
 12. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 118.
 13. Блаже Конески, Црква. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 41.
 14. Блаже Конески, Црква. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 56.
 15. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 17.
 16. Миливоје Јовановић, „Песник Борис Пастернак“, во: Борис Леонидович Пастернак, Песме и поеме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. IV.
 17. Šandor Petefi, Sloboda i ljubav. Beograd: Rad, 1969, стр. 47.
 18. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 85.
 19. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 98-99.
 20. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 15-17.
 21. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 158-159.
 22. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 207-208.
 23. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 230-231.
 24. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 91-92.
 25. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 145-147.
 26. Христина Аслимоска, Разделба со детството. Скопје: Детска радост, 2005, стр. 27-28.
 27. 27,0 27,1 27,2 Дозгулпмус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.
 28. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
 29. Aleksandar Grin, Pacolovac. Beograd: Rad, 1979, стр. 36-76.
 30. Преводи на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда. Битола: НИД „Микена“, 2010.
 31. Valerio Magreli, „Biografska beleška“, во: Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 90.
 32. Антoлогија на бразилскиот расказ, Три, Скопје, 2012, стр. 288.
 33. 33,0 33,1 „Белешка за авторот и делото“, во: Џон Фанте, Прашај ја правта. Скопје: Темплум, 2008, стр. 247-249.
 34. Danil Harms, Sto slučajeva. Beograd: Laguna, 2016, стр. 249.
 35. Allah-Las – Worship The Sun (пристапено на 22.11.2023)
 36. Discogs, Anthrax ‎– Among The Living (пристапено на 10.6.2020)
 37. DISCOGS, Articles Of Faith ‎– Complete Vol. 1 1981-1983 (пристапено на 24.6.2021)
 38. Discogs, Buzzcocks – A Different Kind Of Tension (пристапено на 22.3.2022)
 39. YouTube, Bajaga - Zivot je nekad siv, nekad zut (пристапено на 22.10.2019)
 40. DISCOGS, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)
 41. Discogs, Big Star – #1 Record (пристапено на 5.2.2022)
 42. Discogs, Big Star ‎– Radio City (пристапено на 5.2.2022)
 43. 43,0 43,1 The Beatles, Rubber Soul. Jugoton, CAPAR 9373.
 44. Discogs, Björk ‎– Debut (пристапено на 10.8.2020)
 45. Black Uhuru, Reggae Greats, Island Records, IMCD 3 (824 694-2), 1985.
 46. DISCOGS, David Bowie ‎– Low (пристапено на 22.4.2020)
 47. DISCOGS, Buldožer ‎– Pljuni Istini U Oči (пристапено на 18.7.2021)
 48. Discogs, Kate Bush ‎– The Kick Inside (пристапено на 29.6.2020)
 49. The Verve – A Northern Soul (пристапено на 7.4.2024)
 50. 50,0 50,1 Steve Winwood, Back in the High Life, Cai 9199, Jugoton.
 51. Muddy Waters – The Anthology (пристапено на 1.4.2023)
 52. Gang Of Four – Songs Of The Free (пристапено на 19.4.2024)
 53. Gang Of Four – Songs Of The Free (пристапено на 19.4.2024)
 54. AllMusic, Mighty Joe Moon (пристапено на 11.11.2022)[мртва врска]
 55. Discogs, Depeche Mode ‎– Speak & Spell (пристапено на 13.5.2020)
 56. Discharge – Hear Nothing See Nothing Say Nothing (пристапено на 25.6.2022)
 57. YouTube, Peter Gabriel - Lead A Normal Life (пристапено на 22.9.2017)
 58. 58,0 58,1 Discogs, Brian Eno - David Byrne ‎– My Life In The Bush Of Ghosts (пристапено на 8.10.2020)
 59. Discogs, The Disposable Heroes Of Hiphoprisy – Hypocrisy Is The Greatest Luxury (пристапено на 8.10.2021)
 60. YouTube, Iggy pop-Lust for life-Lust for life (пристапено на 27.3.2020)
 61. Inspiral Carpets – Life (пристапено на 17.2.2023)
 62. Young Marble Giants – Colossal Youth (пристапено на 26.2.2024)
 63. Discogs, The Chemical Brothers ‎– Exit Planet Dust (пристапено на 10.5.2020)
 64. Love – Da Capo (пристапено на 21.3.2023)
 65. YouTube, Manic Street Preachers - A Design For Life (пристапено на 10.11.2019)
 66. Manic Street Preachers – Gold Against The Soul (пристапено на 3.3.2023)
 67. Discogs, Maria McKee – Life Is Sweet (пристапено на 3.3.2023)
 68. Discogs, Metallica ‎– ...And Justice For All (пристапено на 19.1.2021)
 69. the minutemen - what makes a man start fires lp (пристапено на 4.12.2023)
 70. DISCOGS, Ennio Morricone ‎– The Best Of Ennio Morricone (пристапено на 31.8.2019)
 71. Discogs, Napalm Death ‎– Scum (пристапено на 3 февруари 2021)
 72. Discogs, Nomeansno – Mama (пристапено на 21.5.2023)[мртва врска]
 73. YouTube, My Life Is Good- Randy Newman (Vinyl Restoration) (пристапено на 8.10.2017)
 74. Discogs, New Order ‎– Low-life (пристапено на 9.3.2021)
 75. Operation Ivy – Operation Ivy (пристапено на 31.5.2023)
 76. YouTube, Live is Life - Opus (пристапено на 1.7.2017)
 77. Discogs, Pere Ubu ‎– The Modern Dance (пристапено на 25.2.2021)
 78. YouTube, Public Image Ltd. - First Issue (1978) (Full Album) (пристапено на 29.5.2017)
 79. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)
 80. YouTube, Pretenders Pretenders Debut Full album vinyl LP (пристапено на 5.6.2017)
 81. Sly & The Family Stone – Life (пристапено на 30.11.2023)
 82. DISCOGS, Circle Jerks – Group Sex (пристапено на 28.4.2022)
 83. Discogs, Time (16) ‎– Time (пристапено на 8.5.2021)
 84. Talk Talk - The Colour of Spring (1986) FULL ALBUM (пристапено на 2.4.2024)
 85. DISCOGS, T. Rex ‎– Electric Warrior (пристапено на 8.3.2018)
 86. DISCOGS, Talking Heads – Remain In Light (пристапено на 15.5.2021)
 87. T.S.O.L. – Dance With Me (пристапено на 24.2.2024)
 88. 88,0 88,1 YouTube, The Feelies - Only Life (Full Album) (пристапено на 1.7.2017)
 89. DISCOGS, The Future Sound Of London ‎– Lifeforms (пристапено на 13.11.2020)
 90. 90,0 90,1 YouTube, Flipper - Album: Generic Flipper (Full Album Remaster) (пристапено на 9.6.2017)
 91. DISCOGS, Hüsker Dü ‎– Land Speed Record (пристапено на 3.12.2020)
 92. DISCOGS, Gentle Giant – In A Glass House (пристапено на 13.11.2022)
 93. DISCOGS, Sade – Diamond Life (пристапено на 30.3.2021)
 94. HRT, Nacrt za život, američki film (пристапено на 9.11.2019)
 95. Антена, бр. 804, 22.11.2013, стр. 14.
 96. IMDB, La Dolce Vita (1960) (пристапено на 12.8.2014)
 97. Valerio Magreli, „Biografska beleška“, во: Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 92.