Драган Георгиевски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Драган Георгиевски (1986, Скопје) — македонски писател, кој пишува куси раскази.

Животопис[уреди | уреди извор]

Драган Георгиевски е роден во 1986 година, во Скопје. Студирал на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Творештво[уреди | уреди извор]

Во 2013 година ја објавил збирката куси раскази со наслов „Метаморфузија“, во издание на Темплум. Истата година, со неа ја освоил наградата „Новите!“, која ја доделува Темплум.[1] Три негови кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 322-324.