Вонземски живот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поштенска марка од 1967 година, Советски Сојуз 16 копејки, со слика на сателит од замислена вонземска цивилизација.

Вонземски живот се дефинира како живот кој не потекнува од Земјата. Предмет на проучување е на астробиологијата. Постоењето на вонземски живот се смета за хипотетичко, бидејќи не постојат докази за негово постоење кои се прифатливи за научната заедница. Спекулациите во врска со постоењето на форми на вонземски живот се движат од човеколики суштества, до животни форми како што се бактериите и вирусите.

Вонземјаните како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „вонземјани и крапови во охрид“ — кус расказ на македонскиот писател Хигсов Бозон од 2011 година.[1]
  • „Ѕвездени војни“ — краток расказ на македонскиот писател Горан Петревски.[2]
  • „Човек и Марсовец“ (српски: Čovek i Marsovac) — песна на српската рок-група YU Grupa од 1973 година.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Хигсов Бозон, Педерски Катахрезис, Темплум, Скопје, 2011.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 202.
  3. YouTube, YU Grupa – YU Grupa (1973) (пристапено на 23.11.2022)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]