Рубља

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рубља

рубль (руски)

рубель (белоруски)

аҳырҭа (апхаски)

бургад (осетски)

рублэ (молдавски)

рубль (украински)

монетите на руската рубљабанкнота од 200 белоруски рубљи
ISO 4217
КодRUB, BYN, PRB (де факто)
Број643, 933
Составници
Симбол₽, Rbl, (де факто)
Банкноти
 Чести

5 ₽, 10 ₽, 50 ₽, 100 ₽, 200 ₽, 500 ₽, 1.000 ₽, 2.000 ₽, 5.000 ₽ (руска рубља)

5 рубљи, 10 рубљи, 20 рубљи, 50 рубљи, 100 рубљи, 200 рубљи (белоруска рубља)

1 рубља, 5 рубљи, 10 рубљи, 25 рубљи, 50 рубљи, 100 рубљи (приднестровска рубља)
 Ретки

нема (руска рубља)

500 рубљи (белоруска рубља)

200 рубљи, 500 рубљи (приднестровска рубља)

Монети
 Чести

1 ₽, 2 ₽, 5 ₽, 10 ₽ (руска рубља)

1 копејка, 2 копејки, 5 копејки, 10 копејки, 20 копејки, 50 копејки, 1 рубља, 2 рубљи (белоруска рубља)

5, 10, 25, 50 копејки, 1 рубља, 3 рубљи, 5 рубљи, 10 рубљи (приднестровска рубља)

 Ретки

1 копејка, 5 копејки, 10 копејки, 50 копејки, 25 ₽ (руска рубља)

нема (белоруска рубља)

1 копејка (приднестровска рубља)

Демографија
ЗаменетаСоветска рубља
Офиц. корисници Русија (руска рубља),  Белорусија (белоруска рубља)
Неофиц. корисник/циПредлошка:Country data Abhkazia (руска рубља) (покрај апсарот),  Јужна Осетија (руска рубља),  Приднестровие (приднестровска рубља)

Рубља (руски: рубль; белоруски: рубель; апхаски: аҳырҭа; осетски: бургад; молдавски: рублэ; украински: рубль) - парична единица која се користи во Русија и Белорусија и во самопрогласените републики Абхазија (покрај апсарот), Јужна Осетија и Приднестровие.

Валутите кои го носат името рубља се руската рубља, белоруската рубља и приднестровската рубља (де факто).