Молдавски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Молдавски јазик
Се говори во: Романија, Молдавија, Војводина, Русија, Бугарија и на други места (земји)
Реон: Југоисточна Европа
Општ број на говорници: 26 милиони
Ранглиста: 36
Класификација: Индоевропски

 Италски
  Романски
   Источно-Романски
    (Дакиско-)Романски јазик
    Аромански јазик
    Меглено-Романски јазик
    Истро-Романски јазик

Официјална положба
Официјален јазик: Молдавија, Приднестровие
Контролиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1 mo
ISO 639-2
SIL

Молдавскиот јазик (limba moldovenească, лимба молдовеняскэ) е името на официјалниот јазик во Молдавија[1][2] , кој според најголем број лингвисти е дел од романскиот јазик. Молдавскиот јазик е сличен со североисточните дијалекти во Романија и двете земји имаат ист правопис.[3] За време на СССР, молдавскиот се пишувал со кирилица, која денес не е во уптреба, освен во Приднестровие[4]. Молдавската кирилица била различна од романската кирилица бидејќи првата се базирала на руската азбука.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. (романски) Article 13, line 1 - of Constitution of Republic of Moldova
 2. Kogan Page 2004, стр. 242
  A Field Guide to the Main Languages of Europe - Spot that language and how to tell them apart, on the website of the European Commission
 3. James Minahan, Miniature empires: a historical dictionary of the newly independent states, Greenwood Publishing Group, 1989, pp. 276
  „The Library of Congress -- Moldova, Country Study“. http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/mdtoc.html#md0027. посет. 3 јуни 2008 г. 
  „Encyclopedia Britannica (via indiana.edu)“. http://www.indiana.edu/~libslav/slavcatman/langcode.html. посет. 3 јуни 2008 г. 
  „NYU LAW, A country-by-country update on constitutional politics in Eastern Europe and the ex-USSR“. http://www.law.nyu.edu/eecr/vol11num1_2/constitutionwatch/moldova.html. посет. 3 јуни 2008 г. 
  „The Sovietization of Moldova“. http://www.jmu.edu/orgs/romanian/moldova1.htm. посет. 3 јуни 2008 г. 
  „Ethnologue.com, data on Moldova“. http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=Moldova. посет. 3 јуни 2008 г. 
  „Disillusionment with Democracy: Notes from the Field in Moldova“ (PDF). http://www.ksg.harvard.edu/kokkalis/GSW5/anderson.pdf. посет. 3 јуни 2008 г. 
  „BBC on the Moldovan language“. http://www.bbc.co.uk/languages/european_languages/languages/moldovan.shtml. 
  (руски)Л. И. Лухт, Б. П. Нарумов. Румынский язык // Языки мира. Романские языки. М., Academia, Институт языкознания РАН, 2001
 4. „Article 12 of the Constitution of Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublika“. Kspmr.idknet.com. http://www.kspmr.idknet.com/eng/k_I.htm. посет. 26 февруари 2011 г. 

Поврзано[уреди | уреди извор]