Прејди на содржината

Молдавска кирилица

Од Википедија — слободната енциклопедија

Молдавската кирилска азбука била азбука која ја користел молдавскиот јазик од 1938 до 1989 година кога е заменета со стандардната романска латинична азбука. Оваа азбука е заснована на кирилицата со одредени модификации за молдавско-романскиот фонетски систем. Поточно, оваа азбука се засновала на руската азбука и не е поврзана со романската кирилска азбука.

Азбука[уреди | уреди извор]

кирилица латинична еквиваленција име Коментар: МФА
а a а   /a/
б b бе   /b/
в v ве   /v/
г g, gh ге gh пред i или e, насекаде g /g/
д d де   /d/
е e, ie е ie после самогласка или во компинација со ia, насекадеe /e/, /je/
ж j же   /ʒ/
ӂ g ӂе Пред i и e /dʒ/
з z зе   /z/
и i, ii и ii на крај од збор, i насекаде /i/
й i йе пред самогласки /j/
к c, ch ка ch пред i и e, c насекаде /k/
л l ле   /l/
м m ме   /m/
н n не   /n/
о o о   /o/
п p пе   /p/
р r ре   /r/
с s се   /s/
т t те   /t/
у u у   /u/
ф f фе   /f/
х h ха   /h/
ц ţ це   /ts/
ч c че пред i и e /tʃ/
ш ş ше   /ʃ/
ы â, î ы â во средина, î на почеток и крај /ɨ/
ь i и куртэ на крај од зборот /ʲ/ (за палатизација)
э ă э   /ə/
ю iu ю   /ju/, /ʲu/
я ea, ia я ea после согласка или е, ia насекаде /ja/, /ʲa/

Поврзано[уреди | уреди извор]