Неаполски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ширење на неаполскиот јазик

Неаполски јазик (нап., италијански: napoletano) е романски дијалект што се зборува во градот Неапол (нап., италијански: Napoli). Овој дијалект е основа на различни кампањски дијалекти. Има многу сличности помеѓу неаполски и дијалектите на регионите на централна и јужна Италија (Лацио, Абруцо, Молисе, Апулија, Базиликата и Калабрија). Во средината на 1970-тите, околу 7 милиони луѓе го зборуваа овој јазик како мајчин јазик.

Неаполскиот дијалект се користи во регионот Кампанија, провинциите Фоџа и Бари. На 14 октомври 2008 година неаполскиот јазик е признат како официјален во регионот Кампанија.

Класификација[уреди | уреди извор]

Наполитанците обично се класифицираат во западнороманските дијалекти, иако повремено се појавува идејата за класификација на неаполскиот во јужнороманските дијалекти. Постојат разлики меѓу поддијалектите на неаполскиот, иако говорителите се разбираат меѓусебно. Разликите во граматиката помеѓу стандардно италијанскиот јазик и неаполскиот дијалект се значајни. Примери се постоењето на среден род и конструкцијата на множина. Како стандардниот италијански јазик, неаполски се развил од народен латински јазик. Разликите во фонетиката може да се објаснат со претлатински влијанија врз неаполски.

Иако неаполскиот јазик има долга традиција во литературата, музиката и театарот (примери се Џамбатиста Базиле, Едуардо де Филипо и Тото), тој за италијанската држава не е официјален јазик и не се учи во државните училишта. Овој јазик добил официјален статус во 2008 година само во провинцијата Кампанија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]