Логудорски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Логудорски јазик
logudorese
Зборуван во: Италија 
Регион: Сардинија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: индоевропски
 италски
  романски
   јужноромански
    Логудорски јазик 
Статус
Службен во: нема
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=src src 
Јазици и дијалекти на Сардинија

Логудорскиот е романски јазик и се смета за стандардизиран дијалект на сардинскиот јазик и често сметан за еден од најконзервативните романски јазици. Буквите К и Г во овој јазик не се палатизирани како кај останатите романски јазици.

Граматика[уреди | уреди извор]

Заменки[уреди | уреди извор]

deo = јас

tue = ти

issu/issa = тој/ таа

nois = ние

bois = вие

issoso = тие

Глаголи[уреди | уреди извор]

essere (сум)

so = јас сум

sese = ти си

este = тој/ таа е

semusu = ние сме

sezisi = вие сте

sunu (или suni) = тие се