Истриотски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Истриотски
bumbaro, vallese, rovignese, sissanese, fasanese, gallesanese
Зборуван во: Истра
Вкупно говорници:
Јазично семејство: индоевропски
 италски
  романски
   итало-западни
    итало-далматински
     Истриотски
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: roa
ISO 639-3: id=ist ist

Истриотски јазикромански јазик кој се зборува во Хрватска, поточно на полуостровот Истра.

Говорниците на овој јазик не го нарекуваат јазикот истриотски, туку го нарекуваат со шест посебни називи, обично според градот каде се зборува јазикот. Денес има околу 1.000 говорници.