Кампидански дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кампиданскиот јазик е дел од групата на романски јазици и често се смета за дијасистем на сардинскиот јазик. Овој јазик се зборува во покраината Каљари во Италија. Покрај таа покраинат јазикот се зборува и во покраината Нуоро. Денес има околу 1 милион говорници на кампиданскиот.