Астуролеонски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија

Астурлеонскиот јазик припаѓа на романската јазична група и го зборуваат околу 550.000 луѓе во Шпанија (области Астурија, Леон, Самора и Саламанка) и Португалија (област Миранда ду Доуру).

Историја на јазикот[уреди | уреди извор]

Астурлеонскиот јазик има документирана историја од 1.000 години.

Граматика[уреди | уреди извор]

Граматикатa вклучува 8 глаголски времиња и 2 рода (машки, женски).