Португалски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Португалски јазик (português)
Се зборува во: Ангола, Бразил, Португалија, Мозамбик и неколку други држави.
Општ број на говорници: 220 милиони
Рангиран на: 6 место
Класификација: Индоевропски

 Италски
  Романски
   Западноиталски
    Галоибериски      Иберо-романски       Западноибериски        Португалско-галициски         Португалски јазик

Писмо: латиница
Официјална положба
Официјален јазик: Португалија, Европска Унија, Бразил и некои други земји
Контролиран од: Меѓународен португалски јазичен институт
Јазични кодови
ISO 639-1 pt
ISO 639-2 por
SIL por
Португалски јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Todos os seres humanos nascem livres e iguais em dignidade e em direitos. Dotados de razão e de consciência, devem agir uns para com os outros em espírito de fraternidade.
Македонски Ситe чoвeчки суштeствa сe рaѓaaт слoбoдни и eднaкви пo дoстoинствo и прaвa. Tиe сe oбдaрeни сo рaзум и сoвeст и трeбa дa сe oднeсувaaт eдeн кoн друг вo дуxoт нa oпштo чoвeчкaтa припaднoст.
Портал: Јазици

Португалскиот јазик (За оваа звучна податотека português ) е романски јазик од индоевропската фамилија. Потекнува од областа Галиција (во Шпанија и северна Португалија). Тој е официјален јазик на Ангола, Бразил, Гвинеја-Бисао, Зелено'ртските Острови, Мозамбик, Португалија и Сао Томе и Принсипе, а е коофицијален со кинескиот јазик во Макао (Кина) и Тетум во Источен Тимор.

Португалскиот јазик често се нарекува „јазикот на Камоеш“, по авторот на португалската национална епска поема Лузитанци; потоа „последниот цвет на Латинум“ (од Олаво Билак) и „слаткиот јазик“ од страна на Мигел де Сервантес.

Португалскиот јазик се зборува и во Андора, Луксембург, Намибија и Парагвај.