Источноромански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Источноромански јазици
Географска
распространетост:
Источна Европа (Балкан)
Класификација:индоевропски
Гранки:

Карта на Балканот населен со Романци/Власи.

Источноромански јазици или познати како влашки јазици се група на романски јазици кои се развиле во југоисточна Европа, како првични варијанти на латинскиот јазик.

Јазици[уреди | уреди извор]