Пикардски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пикардски јазик
Picard
Застапен воФранција, Белгија
Говорници~ 700,000 [1]  (2008)
Јазично семејство
Статус
Службен во
нема
(признат како регионален јазик во Белгија)
Јазични кодови
ISO 639-3pcd
Linguasphere51-AAA-he

Пикардскиот (picard) е романски јазик, дел од групата на западноромански јазици од подгрупата на оилски јазици. Јазикот е сроден со францускиот, кој е исто така дел од групата на оилски јазици. Јазикот се зборува во северниот дел на Франција (Норд-Па-де-Кале и Пикарди), и во Белгија во регионот Валонија.

Статус[уреди | уреди извор]

Пикардскиот е официјално признат како „регионален јазик“ во Валонија, Белгија, заедно со валонскиот, лоренскиот и шампањскиот. Овој пример не бил проследен од Франција и јазикот не е признат како регионален во Франција (таква е политиката на Франција кога се однесува за малцинските јазици). Сепак може да се пронајдат извештаи во Франција каде се дава посебен статус на пикардскиот, различен од францускиот.

Зборовен фонд[уреди | уреди извор]

Поголемиот дел од зборовите во пикардскиот јазик потекнуваат од латинскиот.

македонски пикардски
англиски Inglé
здраво! Bojour ! или Bojour mes gins ! (формално) или Salut ti z’aute ! (неформално)
добра вечер Bonsoèr !
добра ноќ! La boinne nuit !
пријатно! À l’arvoïure ! or À t’ervir !
Имаје убав ден! Eune boinne jornée !
молам Sins vos komander (формално) или Sins t' komander (неформално)
благодарам Merchi
се извинувам Pardon или Échtchusez-mi
Како се викате? Kmint qu’os vos aplez ?
Колку? Combin qu’ ha coute ?
не разбирам Éj n' comprinds poin.
Да, јас разбирам. Oui, j' comprinds.
помош! À la rescousse !
Можете да ми помогнете? Povez-vos m’aider sins vos komander ?
Каде се тоалетите? Dousqu'il est ech tchioér ?
Зборувате англиски? Parlez-vos inglé ?
Не зборувам пикардски. Éj n’ pérle poin picard.

Броеви[уреди | уреди извор]

 • 1: un (m) / eune (f)
 • 2: deus
 • 3: troés
 • 4: quate
 • 5: chonc
 • 6: sis
 • 7: sèt
 • 8: uit
 • 9: neu
 • 10: dis
 • 11: onze
 • 12: dousse
 • 13: trèsse
 • 14: quatore
 • 15: tchinse
 • 16: sèse
 • 17: dis-sèt
 • 18: dis-uit
 • 19: dis-neu
 • 20: vint

Употреба[уреди | уреди извор]

Пикардскиот не се учи во француските училишта и се зборува само во секојдневниот, приватен живот. Јазикот бил предмет на проучувања во универзитетите во Лил и Амјен. Поради слободното движење на народот, различните пикардски дијалекти стануваат се послични и меѓусебно поразбирливи. Во секојдневниот говор, кај јазикот се појавува тенденција да ги губи своите специфичности и да се претопува во францускиот.

Пишан пикардски[уреди | уреди извор]

Денес пикардскиот е воглавно устен јазик. Сепак, ова не било секогаш така. Пикардскиот јазик имал писмена форма и во средновековито се произвела солидна литература на пикардски јазик. Сепак јазикот не се воздигнал како меѓурегионален јазик, што на францускиот му успеало, и останал регионален.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Julie Auger, Indiana University, “Issues of authenticity, purity, and autonomy in minority languages: What is “real” Picard, and who is an “authentic” speaker?”, Congress Minority and Diasporic Languages of Europe , 14-17 Feb. 2003 , Berkeley, USA, in Pawel Nowak & Corey Yoquelet (eds.), Berkeley Linguistics Society (BLS 29).
  • - во Франција : ~ 500 000 [fr] [1]
   - во Белгија :~ 150 000 до ~ 200 000.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]