Корзикански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Корсикански
Corsu
Застапен воКорзика, Франција, Италија
Говорници402.000  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-1co
ISO 639-2cos
ISO 639-3cos

Корзиканскиот (Corsu или language Corsa) е романски јазик зборуван на островот Корзика во Франција, заедно со францускиот јазик којшто е службен јазик. Сличен јазик на корсикански се збори во Сасари и Сардинија во Италија. Има многу сличности со италијански јазик а особено со дијалектот во Тускани.

Според класификацијата на УНЕСКО, корсиканскиот јазик е во голема опасност да исчезне. Во скоро време, се дискутира за поголеми активности за зачувување на јазикот како дел од предлогот за зголемување на автономијата на Корзика.

Јазици во северна Сардинија

Азбука[уреди | уреди извор]

Големи букви
A B C CHJ D E F G GHJ H I J L M N O P Q R S T U V Z
Мали букви
a b c chj d e f g ghj h i j l m n o p q r s t u v z
Имиња
a bi ci chji è èffè gi ghjè acca i ji èllè èmmè ènnè o cu èrrè èssè ti u zèda

Надворешни врски[уреди | уреди извор]