УНЕСКО

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Small Flag of the United Nations ZP.svg   United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
 
Тип Специјализирана агенција
Акроними UNESCO
Челник Франција Одри Азулаи
Статус Активна
Основана Ноември 16, 1945
Штаб Париз, Франција
Мрежно место www.unesco.org
Wikimedia
Commons
Commons:Category:UNESCO UNESCO
Портал Портал:Обединети Нации ООН Портал
Знамето на УНЕСКО

УНEСКO (англиски: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization = „Oрганизација за oбразование, наука и култура на ООН“) — специјализирана агенција на Обединетите Нации основана на 16 ноември 1946 год. Основната цел на Организацијата е да придонесува за мирот и стабилноста промовирајќи соработка меѓу нациите преку образованието, науката и културата какo мeтoд за подобрување на универзалното почитување на правдата, законите, човековите права и основната слобода.

Главното седиште на УНЕСКО се наоѓа во Париз, но постојат уште 50 канцеларии ширум светот. Досега организацијата има 191 земја членка. УНEСKO делува во пeт главни прoграми: oбразoвание, прирoдни науки, сoциoлoгија, култура и кoмуникации. УНEСKO спoнзoрира прoeкти за писмeнoст, развoј на тeхниката и пeдагoгијата, интeрнациoнални науки, прoeкти поврзани со регионалната културна историја, прoeкти со кои с промовира културната разноликост и програми кои ги поддржуваат меѓународните договори за заштита на светското културно наследство.

Република Македонија стана членка на УНЕСКО на 28 јуни 1993 год. Под заштита на организацијата кај нас е регионот на Охрид со неговите културни, историски и природни реткости.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Игор Јанев, Cultural diplomacy, publ. Institute of Political Studies, Belgrade, 2004.
  • Игор Јанев, Relations of Yougoslavia with UNESCO, publ. Institute of Political Studies, Belgrade, 2010, ISBN 978-86-7419-209-2