Мир

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мир е состојба кога на некоја територија не се води војна. Повеќето војни резултираат со некаков мир, најчесто неповолен за поразените (како на пр. Версајскиот мировен договор). Сепак, постојат и војни кои завршиле со тотално уништување на поразениот (пр. војната меѓу Рим и Картагина)

Симбол на мирот

Поим и историски развој[уреди | уреди извор]

Мирот можеме да го повреземе со спокој, хармонија, без конфликти, толеранција, дијлог. Мирот е спротивно од конфликт. Постојат многу теории и дефиниции за мирот. Според некои, мирот претставува слобода без препреки, спокој, хармонија, несебичен чин на љубовта. Според други, мирот е внатрешно задовлство ведрина, а за трети, состојба без насилства и зла. Во најширока смисла на зборот, мирот е состојба на хармонија, без никакви конфликти не само помеѓу луѓето, туку и помеѓу и природата.

Уште Старите Римјани се обидувале да го определат мирот. За нив мирот претставувал состојба без војни. Во седумдесеттите години од XX век, се појавила хипи-културата, за која „Мир во светот“ претставува една од главните пароли, најчесто употребувана против американскиот режим во однос на војната во Виетнам.

Мерење на мирот[уреди | уреди извор]

Според глобалниот индекс за мирот што го објавува Институтот за економија и мир, во 2016 година најдобро рангирани земји според мирот биле: Исланд, Данска, Австрија, Нов Зеланд, Португалија, Чешка, Швајцарија, Канада, Јапонија и Словенија. Во поглед на мирот и безбедноста, Хрватска била сместена на 26. место во светот, Бугарија го зазела 29. место, Србија 48. место, Албанија се наоѓала на 54. место, Косово на 77. место, а Македонија дури на 94. место.[1]

Мирот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • Свеченоста на мирот“ — драма на германскиот писател Герхарт Хауптман.[2]
 • „Мир“ (англиски: Peace) — композиција на американскиот џез-музичар Орнет Коулмен (Ornette Coleman) од 1959 година.[3]
 • „Мир — Почеток“ (англиски: Peace - A Beginning) — песна на британската рок-група King Crimson од 1970 година.[4]
 • „Мир — Крај“ (англиски: Peace - An End) — песна на King Crimson од 1970 година.[5]
 • „Психоделична мировна ламба“ (англиски: Psychedelic Peace Lamp) — песна на австралиската поп-рок група Mental As Anything од 1981 година.[6]
 • „Мир“ (англиски: Peace) — песна на американската хип-хоп Рутс (The Roots) од 1993 година.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Како се рангирани земјите според најновиот глобален индекс за мирот?“, Економија и бизнис, година 18, број 220, октомври 2016, стр. 7.
 2. B. P., „Gerhart Hauptman“, во: Gerhart Hauptman, Čuvar pruge Til – Jeretik iz Soane. Beograd: Rad, 1960, стр. 129.
 3. Ornette Coleman – The Shape Of Jazz To Come (пристапено на 18.2.2022)
 4. King Crimson – In The Wake Of Poseidon (пристапено на 27.1.2023)
 5. King Crimson – In The Wake Of Poseidon (пристапено на 27.1.2023)
 6. YouTube, Mental As Anything - Psychedelic Peace Lamp (пристапено на 6.7.2017)
 7. The Roots – Organix (пристапено на 31.1.2024)