Молдавци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Молдавци
Moldoveni
Вкупен број на населението

3,2-3,5 милиони

Региони со значително население
Молдавија Молдавија
2.741.849 (2004) (со Приднестровие) [1]

Украина Украина
258.619 (2001) [2]
Русија Русија
172.330 (2002) [3]
Италија Италија
55.803 молдавски државјани (легални доселеници, 2006)[4]
Казахстан Казахстан
19.458 (1999)
Португалија Португалија
12.632 молдавски државјани (легални доселеници, 2003) [5]
Шпанија Шпанија
10.434 молдавски државјани (легални доселеници, 2006)
Белорусија Белорусија
4.300 (1999) [6]
Киргистан Киргистан
778 (1999) [7]
Литванија Литванија
704 (2001) [8]
Естонија Естонија
645 (2000) [9]
Таџикистан Таџикистан
300 (2000) [10]

Јазици
молдавски (видете исто така романски јазик)
Религии
Воглавно Православни, од кои мнозинството се дел од Молдавската православна црква
Поврзани етнички групи
други Романци

Молдавците (молдавски: Moldoveni;) се жители на средновековното Кнежевство Молдавија, кое денес одговара на територијата на 8 области во Романија, Молдавија и мал дел од Украина. Молдавците се најголема етничка група во Молдавија и зборуваат молдавски јазик. Доминантна религија на Молдавците е православието. Денес, во Романија и Молдавија има дискусии за тоа дали Молдавците се посебен народ или се дел од Романците. Поимот Молдавци се однесува за Молдавците како етничка група, но и како државјанин на Молдавија.

Молдавско знаме

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Напредно читање[уреди | уреди извор]

  • Matthew H. Ciscel (2007) The Language of the Moldovans: Romania, Russia, and Identity in an Ex-Soviet Republic", ISBN 0-7391-1443-3 - About the identity of the contemporary Moldovans in the context of debates about the their language.
  • King, C. (2000) The Moldovans: Romania, Russia and the Politics of Culture, Hoover Institution Press, ISBN 0-8179-9792-X.