Бошњаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бошњаци
Bošnjaci
Вкупен број
<3 милиони
Подрачја со значајно население
 Босна и Херцеговина 2.185.055[1]
 САД 98.766- 350.000[2][3]
 Германија 158.158[4]
 Србија 145.278[5]
 Австрија 128.047[6]
 Турција 101.000-2.000.0001[7][8]
 Шведска 56.127[9]
 Црна Гора 53.605[10]
 Швајцарија 46.773[11]
 Косово 45.600[12]
 Словенија 21.542[13]
 Канада 21.040[14]
 Данска 21.000[15]
 Хрватска 31.479[16]
 Македонија 17.018[17]
 Австралија 17.993[18]
 Норвешка 16.338[9]
 Италија 3.600[19]
 Белгија 2.182[20]
 Европска Унија вкупно 400.000[21]
Грбот со лилјани, национален симбол на Бошњаците (поранешно државно знаме на БиХ)

Бошњаците (босански: Bošnjaci) се јужнословенски народ кој живее главно во Босна и Херцеговина и регионот Санџак во Србија и Црна Гора. Има и бошњачки заедници во околните балкански земји, Европа и Америка. Нивната бројност е нешто помалку од 3 милиони. Тие се главно потомци на словенското население на средновековна Босна кое било исламизирано за време на отоманското владеење. Нивната главна одлика е нивната муслиманска вероисповед, приврзаноста кон Босанскиот историски регион, заедничката култура, а зборуваат на босански јазик, кој е речиси идентичен на српско-хрватскиот јазик. Повеќето презимиња на Бошњаците завршуваат на -иќ. Босанскиот јазик е официјален јазик во Босна и Херцеговина.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „CIA Fact Book“. Cia.gov. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bk.html. посет. 5 јануари 2012 г. 
 2. The 2000 USA census
 3. „About CNAB : Congress of North American Bosniaks“. Bosniak.org. http://www.bosniak.org/about/. посет. 5 јануари 2012 г. 
 4. Germans and foreigners with an immigrant background
 5. „Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији: НАЦИОНАЛНА ПРИПАДНОСТ“ (PDF). http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/userFiles/file/Aktuelnosti/Prezentacija_Knjiga1.pdf. посет. 22 декември 2012 г. 
 6. Босански Австријци
 7. Joshua Project (13 април 2010). „Bosniak of Turkey Ethnic People Profile“. Joshuaproject.net. http://www.joshuaproject.net/people-profile.php?peo3=10953&rog3=TU. посет. 5 јануари 2012 г. 
 8. Milliyet (6 јуни 2008). „Türkiye'deki Kürtlerin sayısı!“. http://www.milliyet.com.tr. http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&Kategori=yasam&ArticleID=873452&Date=07.06.2008&ver=16. посет. 5 мај 2013 г. 
 9. 9,0 9,1 http://www.ssb.no/english/subjects/02/01/10/innvbef_en/tab-2012-04-26-04-en.html
 10. „Census of Population, Households and Dwellings in Montenegro 2011“. 12 јули 2011. http://www.monstat.org/userfiles/file/popis2011/saopstenje/saopstenje(1).pdf. посет. 13 јули 2011 г. 
 11. „Pub_Auslaender_D.pdf“ (PDF). http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/index/themen/01/22/publ.Document.88215.pdf. посет. 5 јануари 2012 г. 
 12. „World Bank Living Standards Measurement Study 2001 Estimate“. Enrin.grida.no. http://enrin.grida.no/htmls/kosovo/SoE/popullat.htm. посет. 5 јануари 2012 г. 
 13. [1]
 14. „By Ethnic origin“. 2.statcan.ca. 4 јули 2011. http://www12.statcan.ca/english/census06/data/topics/RetrieveProductTable.cfm?ALEVEL=3&APATH=3&CATNO=&DETAIL=0&DIM=&DS=99&FL=0&FREE=0&GAL=0&GC=99&GK=NA&GRP=1&IPS=&METH=0&ORDER=1&PID=92333&PTYPE=88971&RL=0&S=1&ShowAll=No&StartRow=1&SUB=801&Temporal=2006&Theme=80&VID=0&VNAMEE=&VNAMEF=. посет. 5 јануари 2012 г. 
 15. „Kilde: "Ældre bosniske flygtninge søger hjem"“. Folkedrab.dk. http://www.folkedrab.dk/sw52060.asp?usepf=true. посет. 5 јануари 2012 г. 
 16. Cro Census 2011, Dzs.hr 
 17. „Macedonian Census 2002“ (PDF). http://www.stat.gov.mk/pdf/kniga_13.pdf. посет. 5 јануари 2012 г. 
 18. „2054.0 Australian Census Analytic Program: Australians' Ancestries (2001 (Corrigendum))“ (PDF). http://www.ausstats.abs.gov.au/ausstats/free.nsf/Lookup/C41A78D7568811B9CA256E9D0077CA12/$File/20540_2001%20(corrigendum).pdf. посет. 5 јануари 2012 г. 
 19. Joshua Project (13 април 2010). „Bosniak of Italy Ethnic People Profile“. Joshuaproject.net. http://www.joshuaproject.net/people-profile.php?peo3=10953&rog3=IT. посет. 5 јануари 2012 г. 
 20. „Belgium figures“. Dofi.fgov.be. http://www.dofi.fgov.be/fr/statistieken/statistiques_etrangers/Stat_ETRANGERS.htm. посет. 5 јануари 2012 г. 
 21. „2 DEMOGRAFIA 2006.pmd“ (PDF). http://www.ine.es/prodyser/pubweb/anuario06/anu06_02demog.pdf. посет. 5 јануари 2012 г.