Исланѓани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Исланѓани
Íslendingar
Вкупен број
450,000 (проц.)
Подрачја со значајно население
 Исланд295,672 [1]
 Канада94,205 [2]
 САД42,716 [3]
 Норвешка8,982 [4]
 Данска8,725[5]
Јазици
исландски јазик
Вероисповед
христијанство (Лутеранство)
Сродни народи
Фарци, Норвежани, Данци, Швеѓани и останати германски народи.

Исланѓаните (Íslendingar) се германски народ кој воглавно ја населува нордиската држава Исланд.[6] Мајчин јазик на Исланѓаните е исландскиот јазик, а доминантна религија е Христијанството, поточно Лутеранството. Исланѓаните се потомци на Викинзите и Келтите кои во дамнешните времиња го населиле островот.[7][8]

Јазик[уреди | уреди извор]

Мајчин јазик на Исланѓаните е исландскиот јазик, кој воедно е национален и де факто службен јазик во Исланд. Исландскиот е северногермански јазик. Исландскиот јазик е карактеристичен по тоа што задржал голем број елементи од старонордискиот јазик. Јазикот има инфлективна граматика и посложен глаголски и именски систем. Исландскиот јазик е сроден со останатите северногермански јазици, особено со фарскиот, данскиот, норвешкиот и шведскиот.

Религија[уреди | уреди извор]

Христијанството на Исланд пристигнало во 1000 година и тогаш започнала христијанизацијата на островот. Државата иако е секуларна, сепак Христијанството е доминантен културен елемент во државата. Лутеранската црква, позната во државата како Црква на Исланд, е најголема христијанска црква во државата и се тврди дека 84% од населението се лутеранци.[9] Христијанството во Исланд имало значително влијание од пијетизмот, кој бил донесен од Данска во 18 век. Во Исланд, покрај лутеранците, се наоѓаат и Католици, како и останати протестантски цркви.

Ономастика[уреди | уреди извор]

Карактеристично за Исланѓаните и исландската култура е користењето на патроними и матроними, одошто обични презимиња како што е во македонскиот јазик. Патронимите се почесто користени за разлика од матронимите. Тие се засноваат на името на таткото или мајката со додавање на ’син’ или ’ќерка’. Така на пример „Елисабет Јонсдотир“ (Elísabet Jónsdóttir) во превод е „Елисабет ќерка на Јон“, или пак „Олафур Катринарсон“ (Ólafur Katrínarson) во превод е „Олафур син на Катрин“.[10]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Number of Icelandic citizens in Iceland
  2. [1] 2011 National Household Survey: Data tables - Ethnic Origin (264), Single and Multiple Ethnic Origin Responses (3), Generation Status (4), Age Groups (10) and Sex (3) for the Population in Private Households of Canada, Provinces, Territories, Census Metropolitan Areas and Census Agglomerations, 2011 National Household Survey
  3. „US Census Bureau. "Fact Sheets." 2006. May 30, 2007“. Архивирано од изворникот на 2011-06-08. Посетено на 2013-11-23.
  4. „Persons with immigrant background, by immigration category, country background and gender. 1 January 2011“. Архивирано од изворникот на 2011-08-22. Посетено на 2013-11-23.
  5. „Statistics Denmark:FOLK2: Population 1. January by sex, age, ancestry, country of origin and citizenship“. Statistics Denmark. Посетено на 3 August 2012.
  6. Minahan 2000, стр. 769
  7. Icelanders, a diverse bunch?
  8. Estimating Scandinavian and Gaelic Ancestry in the Male Settlers of Iceland
  9. Jochens, 1999, p. 621
  10. http://www.nordicnames.de/wiki/Surnames

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]