Прејди на содржината

Патроним

Од Википедија — слободната енциклопедија

Патроним (грч. патер - татко, онома - име) е презиме изведено од името на таткото. Патронимика, пак, е изведување на семејно име на таткото (на пр. Кирил - Кириловци, Стојан - Стојановци).