Име

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Церемонијално давање на име -крштевање

Име е одбележје на секој човек, место, предмет па и на некоја идеја или концепт, со цел да се разликуваат еден од друг. Името може да идентификува одредена класа или категорија на нешта, или пак едно нешто. Име на специфично уникатно живо суштество се нарекува лично име и претставува лична именка.