Етничка група

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Етничка група, етнос или народност е различна група на луѓе, членовите кој се идентификуваат едни со други врз основа на вистински или наводно заедничко наследство - биолошки потекло, историја, раса, родствени врски, религија, јазик, култура, територија, националноста или изглед [1][2][3]. Религијата е важен, но не е задолжителен елемент за формирањето на еден етнос. Водечкиот, или уште титуларниот етнос го дава името на државата, нацијата и јазикот.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Hobsbawm and Ranger (1983), The Invention of Tradition, Sider 1993 Lumbee Indian Histories
  2. Seidner,(1982), Ethnicity, Language, and Power from a Psycholinguistic Perspective, pp. 2-3
  3. Smith 1987 pp.21-22