Прејди на содржината

Чеси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чеси
Češi
Vratislaus IICharles IVJan Hus

ComeniusFrantišek PalackýJan Evangelista Purkyně
Alfons Mucha

Antonín DvořákTGM
Вкупен број
~ 11-12 милиони
Подрачја со значајно население
 Чешка 9,249,777 [1]
со:
Моравци: 380,474 (2001)
Шлези: 10,878 (2001)

 САД1,462,000 [2]
(со Германска Бохемијаns)
 Канада98,090 (2006)[3]
 Италија80,000-90,000
 Обединето Кралство30,000–90,000
 Германија20,000–50,000
 Словачка46,000
 Аргентина38,000
Австралија Австралија21,196[4]
 Австрија20,000
 Швајцарија20,000
 Украина11,000
 Франција10,731 (1990)
 Хрватска10,510 (2001)
Израел Израел8,000
 Шведска7,175 (2001)
 Ирска5,278[5]
 Шпанија5,622 (2006)
 Русија5,000–6,000
 Бразил450,000[6]
 Холандија3,500
 Романија3,339 (2002)
 Полска3,000
 ЈАР2,300
 Србија2,211 (2002)
 Мексико2,000
 Босна и Херцеговина600–1,000[7]
 Бугарија436
Јазици
чешки
Вероисповед
атеизам 59%, католицизам 26.8%, протестантство 2.1%, друго 3.3%, неодредено 8.8%, православие (<25,000)[8]
Сродни народи
Словени, особено Западни Словени.

Чесите се европски народ од западнословенската група на народи и јазици. Мнозинството од Чесите се населени во Чешка, но има и значителни малцинства во Словачка, Австрија, Русија, САД, Аргентина, Канада и Германија.

Мнозинството од Чесите се католици, но има и голем број атеисти. Го говорат чешкиот јазик кој е тесно поврзан со словачкиот и горно сорбскиот јазик.[9] Предци на Чесите се старословенските народи кои ја населувале Бохемија и Моравија од шестиот век па натаму.

Етничките Чеси се нарекувале Бохемијци до почетокот на 20ти век,[10] според поранешното име на нивната земја, Бохемија, кое пак потекнува од името на келтското племе Боји. За време на големата преселба, западнословенските племиња се населиле во областа, „асимилирајќи го преостанатото келтско и германско население“, и формирало кнежевство во 9ти век, кое првично било дел од Велика Моравија, а подоцна Кралство Бохемија, претходници на денешната современа република.

Историја[уреди | уреди извор]

Чесите се потомци од старите словенски племиња, со значителни келтски и германски мешања.[11] Словенските племиња ги населувале егионите околу Бохемија, Моравија и Шлеска од 6 век. Според еден популарен мит, Чесите потекнуваат од некој Татко Чех којшто бил населен на планината Рип. Во 880 година, Прашкиот замок бил изграден од Боривој I, кнезот на Бохемија и градот Прага бил воедно тогаш основан. Вратислав втори на Бохемија беше првиот чешки крал во 1085 година.

Втората половина на 13 век беше петиод на огромна скала на германска имиграција во Чешките земји. Бројот на чеси кои имале најмалку германско потомство најверојано беше стотици илјади.[12] Хабсбуршката монархија се концентрираше повеќе на нивната моќ на религиозна војна против протестантитге. Додека беа овие религиозни војни, чесите револтирале против Хабсбуршката морхија од 1546 па сè до 1547 година но беа победени од витезот на Саксонија. Војните помеѓу католиците и протестантите конечно завршиле во 1555 година со легализацијата на протестанската вера која во мал број постои и ден денес.[13]

Чешки народни носии

Чешките патриотски автори се обидуваа да го наречат следниот период, од 1620 до 1648 година па сè до касниот осумнаесетти век, темно доба. Овој период е карактезиран со опустошување од страна на надворешните трупи, Германизација, и економско и политичко влошување. Се смета дека популацијата на Чешките земји се намалила до третина поради 30 годишната војна и изгонувањето на протестантите.[14] Во текот на 20 век, Чикаго беше трет најголем град со Чеси во светот после Прага и Виена.[15][16]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „CIA - The World Factbook - Czech Republic“. Архивирано од изворникот на 2008-04-22. Посетено на 2011-09-10.
 2. „2004 survey“. Архивирано од изворникот на 2020-02-11. Посетено на 2011-09-10.
 3. „Statistics Canada“. Архивирано од изворникот на 2009-03-26. Посетено на 2011-09-10.
 4. „2006 census Data : View by Location“. Архивирано од изворникот на 2008-07-09. Посетено на 2011-09-10.
 5. CSO - Statistics: Persons usually resident and present in the State on Census Night, classified by place of birth and age group
 6. Moschella, Alexandre. „Edição 214, Um atalho para a Europa“. Editora Globo. Архивирано од изворникот на 2007-09-22. Посетено на 2008-01-31.
 7. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2007-10-14. Посетено на 2011-09-10.
 8. 1-19 Population by denomination and sex: as measured by 1921, 1930, 1950, 1991 and 2001 censuses Архивирано на 9 август 2007 г. (PDF), Czech Demographic Handbook 2006 Архивирано на 19 август 2007 г..
 9. Czech language, alphabet and pronunciation
 10. Agnew, Hugh (2013). The Czechs and the Lands of the Bohemian Crown. Hoover Press. стр. 442. ISBN 978-0-8179-4493-3. Посетено на 27 May 2020.
 11. Kroeger, Alix (2003-04-30). „Czechs return to Celtic roots“. BBC News. Посетено на 2008-11-07.
 12. Ethnic German Minorities in the Czech Republic, Poland and Slovakia
 13. „The Habsburg Monarchy and Rudolph II“. Архивирано од изворникот на 2013-10-10. Посетено на 2010-07-03.
 14. Agnew, Hugh (2004). The Czechs and the Lands of the Bohemian Crown. Stanford: Hoover Press. стр. 72. ISBN 0817944923.
 15. Czechs and Bohemians
 16. Czech and Slovak roots in Vienna Архивирано на 12 мај 2014 г., wieninternational.at

Поврзано[уреди | уреди извор]