Руси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Руси
Русские
Вкупен број
~ 135 милиони
Подрачја со значајно население
 Русија: 111,016,896[1]
 Украина 8,334,100[2]
 Казахстан 3,793,764[3]
 САД
(со руско потекло)
3,163,084[4]
 Белорусија 785,084[5]
 Узбекистан 620,000[6]
 Латвија 556,422[7]
 Канада
(со руско потекло)
500,600 [8]
 Киргистан 419,600[9]
 Молдавија 369,488[10]
 Естонија 342,000[11]
 Бразил
(Russian ancestry)
200,000[12]
 Германија 189,326[13]
 Литванија 174,900[14]
 Туркменистан 142,000[15]
 Азербејџан 141,687[16]
 Аргентина
(имигранти од 1895 до 1946 )
114,303[17]
 Таџикистан 68,200[18]
 Грузија 67,671[19]
 Шпанија 42,585[20]
 Романија (Lipovans) 36,397[21]
 Финска 33,401[22]
 Обединето Кралство 32,000[23]
 Чешка 31,941[24]
 Италија 25,786[25]
 Австралија 21,436[26]
 Грција 18,219[27]
 Кина 15,631[28]
 Франција 15,601[29]
 Бугарија 15,595[30]
 Ерменија 14,660[31]
Јазици
руски
Вероисповед
воглавно православни христијани
Сродни народи
Словени, особено Источни Словени[32]

Русите се најбројниот словенски народ кој припаѓа на источнословенската група на народи и јазици. Русите бројат околу 140 000 000 луѓе и главно се населени во Русија (81% од населението), а има големи руски заедници во поранешните републики на СССР, Летонија каде сочинуваат 26% од населението) , Естонија (25% од населението), Казахстан (23% од населението), Украина (17% од населението), Белорусија (8% од населението), а во поново време се забележуваат и големи руски емигрантски заеднци во САД, Австралија и Канада.

Русите говорат на руски јазик кој е најзборуваниот словенски јазик и во огромно мнозинство се православни христијани.

Русите како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Во своето дело „Богатството на царот Радован“, српскиот поет Јован Дучиќ, кога ги опишува особините на руските жени, за ннив вели дека се само љубовници.[33]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. http://www.gks.ru/free_doc/new_site/perepis2010/croc/perepis_itogi1612.htm
 2. (2001 census)
 3. (2009 census)
 4. „Selected Social Characteristics in the United States: 2007 estimate“. U.S. Census American Community Survey. 2007. http://factfinder.census.gov/servlet/ADPTable?_bm=y&-context=adp&-qr_name=ACS_2007_1YR_G00_DP2&-ds_name=ACS_2007_1YR_G00_&-tree_id=306&-redoLog=false&-geo_id=01000US&-format=&-_lang=en&-search_map_config=. посет. 23 април 2009 г. 
 5. (2009 census)
 6. (2005 estimate) BBC NEWS | Asia-Pacific | Russians left behind in Central Asia
 7. [1]
 8. (2006 census)
  Single ethnic origin: 98,245
  Multiple ethnic origin: 402,360
 9. „Ethnic groups in Kyrgyzstan (2009 census)“. Kyrgyz Statistical Agency. Kyrgyz Statistical Agency. 2009. http://www.stat.kg/stat.files/tematika/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84/%D0%9A%D1%8B%D1%80%D0%B3%D1%8B%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%20%D0%B2%20%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B0%D1%85/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE6.pdf. посет. 31 март 2011 г. 
 10. 2004 Moldovan Census and Transnistrian Census data.
 11. (2000 census)
 12. Câmara de Comércio Brasil-Rússia
 13. (2009 estimate)
 14. [2]
 15. (2005 estimate) Russians left behind in Central Asia, BBC News
 16. Population by ethnic groups (1999 census)
 17. Cuadro de proyección Inmigratoria periodo 1895-1946 (шпански)
 18. (2000 census)
 19. (2002 census)
 20. (2005 census)
 21. (романски) Informatii utile | Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (2002 census)
 22. (2002 census)
 23. „Estimated population resident in the United Kingdom, by foreign country of birth (Table 1.3) - 2008“. Office for National Statistics. септември 2008. http://www.statistics.gov.uk/downloads/theme_population/Population-by-country-of-birth-and-nationality-Oct08-Sep09.zip. посет. 31 март 2011 г. 
 24. (31.12.2010 - estimate)
 25. (2009)
 26. „Migration - (2006 census)“ (PDF). 2006 Census. Australian Bureau of Statistics. 29 март 2007. http://www.ausstats.abs.gov.au/ausstats/subscriber.nsf/0/E0A79B147EA8E0B5CA2572AC001813E8/$File/34120_2005-06.pdf. посет. 31 март 2011 г. 
 27. (2001 census)
 28. (2002 census)
 29. (1999 census)
 30. (2002 census)
 31. (2002 census)
 32. http://www.ethnologue.com/%5C/15/show_family.asp?subid=90707
 33. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 157.