Холанѓани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Холаѓани
(Nederlanders)
Dutch street.jpg
Поглед на улица во мал холандски град
Вкупен број
Холаѓани
16 милиони
вклучувајќи ја и дијаспората
40 милиони
(Сино → родени Холаѓани)
(Зелено → пријавено потекло)
Подрачја со значајно население
 Холандија13.228.780
(етнички Холанѓани)
472.600[1]
 ЈАР7.000.000 [2][3]
 САД5.087.191 [2]
 Бразил4.434.021[4]
 Франција1.456.937[5]
 Канада1.000.000 [6]
 Индонезија1.000.000[7]
 Германија350.000[8]
 Австралија320.000[9]
 Суринампроц. 210.000
 Обединето Кралствопроц. 200.000
 Шпанијапроц. 180.000
 Белгија120.970 [10]
 Нов Зеландпроц. 100.000[11]
 Чилепроц. 50.000
 Данскапроц. 30.000[7]
 Турцијапроц. 20.000[12]
 Швајцаријапроц. 20.000[13]
 Норвешкапроц. 13.000[14]
 Шведскапроц. 10.000[7]
 Португалијапроц. 9.000
 Ирскапроц. 4.100[7]
 Австријапроц. 3.200[7]
 Израелпроц. 2.900[7]
 Кинапроц. 1.400[7]
 Монакопроц. 429[15]
 Русијапроц. 400[7]

Холанѓаните (холандски: За снимкава Nederlanders )) се доминанатната етничка група и нација во Холандија.[16] Ти делат заедничка култура и го зборуваат холандскиот јазик, јазик кој спаѓа во групата на западногермански јазици.

Холанѓаните, или пак потомци на Холанѓаните, може да се најдат во различни земји на светот, како резултат на миграцијата и тоа главно во: Суринам, Канада[17], Австралија[18], Јужноафриканска Република[19], Нов Зеланд и САД[20].

Традиционалната уметност и култура на Холандија и Холанѓаните содржи неколку форми на традиционална музика, танци, архитектонски стилови и облека, од кои повеќето се признати на глобално ниво. Интернационално се познати холандските сликари како Рембрант, Јан Вермер и Ван Гог.

Доминантна религија на сите Холанѓани е христијанствоторимокатолицизмот и протестантството), иако во понови времиња поголемиот дел од луѓето не се верници. Значаен процент на Холанѓани се приврзаници и на хуманизмот, агностицизмот, атеизмот или индивидуализмот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Според студија од 1990 на Статистика на Холандија имало 472.600 индонезиски Холанѓани кои живееле во Холандија. Тие се наследници на Холанѓани и домородци од Индонезија.
 2. 2,0 2,1 Родени Холанѓани 2001, Figure 3 in DEMOS, 21, 4. Nederlanders over de grens, Han Nicholaas, Arno Sprangers. [1]
 3. Базирана на заедничкото население на Африканери и Обоени.
 4. Холандска владина веб страница за холандските Бразилци .
 5. „Vlamingen in de Wereld“. Vlamingen in de Wereld, фондација која нуди услуги за фламанските иселеници, во соработка со фламанската влада. Посетено на 2007-03-01., Канада: 2006 Канадски попис околу 12.430 пријавени како Фламанци. Други 168.910 пријавиле дека се Белгијци. Видете Список на Канаѓани по етничко потекло (2001).
 6. 210.000 емигранти од Втората светска војна, потоа вратени околу 120.000 Холанѓани родени во Канада во 2001. DEMOS, 21, 4. Nederlanders over de grens, Han Nicholaas, Arno Sprangers. [2]
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 http://www.joshuaproject.net/peoples.php?rop3=102787 .
 8. Сојузно статистичко биро - Странско население
 9. 20680-Ancestry (full classification list) by Sex - Australia" (Microsoft Excel download). 2006 Census. Australian Bureau of Statistics. Retrieved 2008-06-02.
 10. Број на луѓе со холандска националност во Белгија од Статистика на Холандија (холандски)
 11. Новозеландски владина веб страници на холандски Австралијци .
 12. http://www.cbs.nl/nr/exeres/E4FCE219-D72D-47C6-A867-7D7EC9ED0BF0.htm .
 13. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/index/themen/01/22/publ.Document.88215.pdf .
 14. http://www.ssb.no/english/subjects/02/01/10/innvbef_en/arkiv/tab-2009-04-30-05-en.html .
 15. http://fr.wikipedia.org/wiki/Monaco .
 16. Autochtone population at 1 January 2006, Central Statistics Bureau, Integratiekaart 2006, (external link) This includes the Frisians as well.
 17. 210,000 emigrants since World War II, after return migration there were 120,000 Netherlands-born residents in Canada in 2001. DEMOS, 21, 4. Nederlanders over de grens, Han Nicholaas, Arno Sprangers. [3]
 18. „2001CPAncestryDetailed (Final)“ (PDF). Посетено на 2010-08-27.
 19. Based on figures given by Professor JA Heese in his book Die Herkoms van die Afrikaner (The Origins of Afrikaners), who claims the modern Afrikaners (who total around 4.5 million) have 35% Dutch heritage. How 'Pure' was the Average Afrikaner?
 20. According to Factfinder.census.gov