Прејди на содржината

Белоруси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Белоруси
Беларусы
Вкупен број
~ 10 милиони +
Подрачја со значајно население
 Белорусија: 7,957,252[1]
 Австралија6,000[2]
 Аргентина3,900[3]
 Белгија1,600[4]
 Ерменија900[5]
 Естонија12,171[6]
 Канада5,100[7]
 Казахстан66,476[8]
 Латвија65,999[9]
 Литванија39,159[10]
 Молдавија18,000[11]
 Обединето Кралство5,600[12]
 Полска48,700[13]
 Русија1,927,888[14]
 САД778.000[15]
 Украина275,763[16]
Јазици
белоруски, руски
Вероисповед
воглавно православни христијани
Сродни народи
Словени, особено Источни Словени[17]

Белорусите се словенски народ кој припаѓа на источнословенската група на народи и јазици. Вкупно Белоруси во светот има околу 10 000 000. Претежно живеат во Белорусија (каде сочинуваат 83.7% од населението односно 7 957 252 луѓе), а се населени и во околните поранешни советски републики. Од нив најмногу во Русија (521 443 луѓе) и Украина (275 763 луѓе).

Белорусите говорат на белоруски јазик и се главно православни христијани.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2017-05-01. Посетено на 2017-05-06.
 2. https://joshuaproject.net/people_groups/11065/AS
 3. https://joshuaproject.net/people_groups/11065/AR
 4. https://joshuaproject.net/people_groups/11065/BE
 5. https://joshuaproject.net/people_groups/11065/AM
 6. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2019-01-07. Посетено на 2017-05-06.
 7. https://joshuaproject.net/people_groups/11065/CA
 8. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2010-12-12. Посетено на 2010-12-12.
 9. http://www.csb.gov.lv/en/statistikas-temas/population-census-2011-key-indicators-33613.html
 10. http://alkas.lt/2015/12/16/a-butkus-lietuvos-gyventojai-tautybes-poziuriu/
 11. https://joshuaproject.net/people_groups/11065/MD
 12. https://joshuaproject.net/people_groups/11065/UK
 13. https://joshuaproject.net/people_groups/11065/PL
 14. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2013-03-15. Посетено на 2017-05-06.
 15. https://joshuaproject.net/people_groups/11065/US
 16. „2001 census“. Архивирано од изворникот на 2008-03-23. Посетено на 2009-06-13.
 17. http://www.ethnologue.com/%5C/15/show_family.asp?subid=90707