Словенци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Статии поврзани со јужнословенскиот народ
Словенци
Словенечка култура
Книжевност · Музика
Уметност · Кинематографија
Кујна · Народна носија
Историски словенски земји
Самова Држава · Карантанија · Крањска
Словенски наречја и говори
Словенечки јазик
Религија
Словенечка католичка црква
Историја
Потекло · Владетели
Oстанати статии поврзани со Словенците
Србофобија · Србоманија
Југословенски војни
Познати Словенци · Знаме на Словенците
Козлеровата карта на словенечките земји, дизајнирана за време на Пролетта на народите во 1848 година, која станала симбол на потрагата по Обединета Словенија.

Словенцитејужнословенски народ кој живее во денешна Република Словенија, долж границата на Италија со Словенија, во Австрија, Хрватска и Унгарија.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Повеќето Словенци денес живеат во границите на независна Словенија (2.063.077). Покрај Словенија, автохтони словенечки малцинства има и во североисточните делови на Италија (околу 83.000 - 183.000)[1], Австрија 12 554, Хрватска 10.517 и Унгарија 2.385. Словенците се признати како национални малцинства во сите четири држави кои делат граница со Словенија (Австрија, Унгарија, Хрватска и Италија). Во Словенскиот национален попис од 2002 година 1.631.363 етнички се декларирале како Словенци, додека 1.723.434 луѓе рекле дека зборуваат словенечки јазик.

Вкупниот број на Словенци во Австрија е 24.855, од кои 17.953 се претставници на словенечкото национално малцинство, додека 6.902 се странски државјани[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The world directory of minorities and indigenous peoples“.
  2. „Table 9: Population by mother tongue, Slovenia, Census 1991 and 2002“. Census of population, households and housing 2002. Statistical Office of the Republic of Slovenia. Архивирано од изворникот на 2007-03-12. Посетено на 2008-06-01.

Поврзано[уреди | уреди извор]