Словенечки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Словенечки јазик
Slovenščina
Застапен во Словенија, Италија, Австрија, Унгарија, Хрватска и меѓу емигрантски групи во разни земји
Подрачје Средишна Европа, Америка, Австралија
Говорници 2,2 милиони  
Јазично семејство
Индоевропско
Писмо Словенечка латиница
Статус
Службен во  Словенија
 Европска Унија
Регионален или локален официјален јазик во: Австрија, Унгарија, Италија
Регулативен орган Словенечка академија на науките и уметностите
Јазични кодови
ISO 639-1 sl
ISO 639-2 slv
ISO 639-3 slv
Idioma esloveno.png
Местата каде што се зборува словенечки.

Словенечкиот јазик или, често погрешно нарекуван и само словенски (словенечки: slovenski jezik или slovenščina) е еден од словенските јазици. Го говорат приближно 2 милиони говорници ширум светот, од кои повеќето живеат во Словенија. Тој е еден од малкуте јазици што го зачувале двоината од праиндоевропскиот јазик. Неговата граматика е доста сложена и големиот број на именувани дијалекти спореден со бројот на говорници индицира на големи варијации во јазикот.

Азбука[уреди | уреди извор]

Буква фонема македонска еквиваленција
A (a) /a/ А
B (b) /b/ Б
C (c) /ts/ Ц
Č (č) /tʃ/ Ч
D (d) /d/ Д
E (e) /e/, /ɛ/, /ə/ Е
F (f) /f/ Ф
G (g) /g/ Г
H (h) /x/ Х
I (i) /i/ И
J (j) /j/ Ј
K (k) /k/ К
L (l) /l/ Л
M (m) /m/ М
N (n) /n/ Н
O (o) /ɔ/, /o/ О
P (p) /p/ П
R (r) /r/ Р
S (s) /s/ С
Š (š) /ʃ/ Ш
T (t) /t/ Т
U (u) /u/ У
V (v) /ʋ/ В
Z (z) /z/ З
Ž (ž) /ʒ/ Ж


Гласови[уреди | уреди извор]

Словенечки јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Vsi ljudje se rodilo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice. Obdarjeni so z razumom in vestjo in bi morali ravnati grug z grugim kakor bratje.
Македонски Ситe чoвeчки суштeствa сe рaѓaaт слoбoдни и eднaкви пo дoстoинствo и прaвa. Tиe сe oбдaрeни сo рaзум и сoвeст и трeбa дa сe oднeсувaaт eдeн кoн друг вo дуxoт нa oпштo чoвeчкaтa припaднoст.
Портал: Јазици

Самогласки[уреди | уреди извор]

Slovenian vowel chart.svg

Согласки[уреди | уреди извор]

  Билабијални Лабиодентални Дентални Алвеоларни Палато-алвеоларни Непчани Веларни
Носни m   n        
Експлозивни p b   t d       k ɡ
Африкативни       ts dz    
Фрикативни   f     s z ʃ ʒ   x  
Апроксимантни   ʋ   l   j  
Вевни       ɾ