Србофобија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Статии поврзани со јужнословенскиот народ
Serbian Cross symbol.svg

Српска култура
Книжевност · Музика
Уметност · Кинематографија
Кујна · Народна носија

Историски српски земји
Бела Србија · Рашка · Дукља
Захумје · Босна · Херцеговина
Зета · Косово и Метохија · Војводина
Лика · Кордун · Банија · Славонија

Српски наречја и говори
Српски јазик
Штокавски дијалект · Екавски изговор
Јекавски изговор · Икавски изговор
Торлачки дијалект · Шатровачки говор

Религија
Српска православна црква
Свети Сава · Пеќска патријаршија

Историја
Потекло · Владетели
Немањиќи од Србија
Обреновиќи од Србија
Караѓорѓевиќи од Србија

Oстанати статии поврзани со Србите
Србофобија · Србоманија
Велика Србија · Југословенски војни
Познати Срби · Знаме на Србите
Оцила

Австроунгарска карикатура од периодод пред Првата светска војна, која прикажува рака која го смачкува Србинот. Текстот од карикатурата гласи „Србија мора да умре“.

Србофобија или антисрпство во најопшта смисла е поим кој означува ксенофобија, непријателство, одбивност и омраза кон Србите, Србија и српската култура. Како термин е релативно нов и се јавува кон почетокот на XX век. Една од најстарите анти-српски фрази е среќава уште во 1914. во Виена, на почетокот на Првата светска војна: Alle Serben müssen sterben или Serbien muß sterbien[1]

Србофобијата како процес станува актуелна за време, и по распадот на СФРЈ. За време на Југословенските војни пропагандата против Србите и Србија зема силен замав како резултат на одредени националистички политики. Како и да е, за афирмацијата србофобијата голем удел има и самата српска политика во овој период.

Како најчести примери на србофобија се посочуваат:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Trifkovic, Srdja (13 април 2000). „Why Yugo-Nostalgists are Wrong“. Chronicles. Посетено на 29 април 2006.