Финци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Националното знаме на Финска и на Финците.

Терминот Финци (на фински: suomalaiset , на шведски: finnar (етнички Финци), finländare (граѓани на Финска)) може да се однесува на граѓани (без разлика на националност) кои се по потекло од Финска, меѓутоа најчесто се мисли на етничката група чија матична држава е Финска.[1][2]

Финците се етничка група кои ја населуваат нивната матична држава Финска сместена во северниот дел на Европа. Тие зборуват угрофински јазик наречен фински јазик. Финскиот јазик е близок со другите угрофински јазици естонскиот и карелскиот, додека пак шведскиот јазик којшто е зборуван од Финските Швеѓани е неповрзан со финскиот и е член на индоевропското семејство на јазици. За Финците се смета дека се хомогена етничка група со специфична генетика која е поврзана со другите европски етникуми.[3][4] Во минатото најголем дел од Финците биле припадници на Католичката црква, додена денеска најголем дел се протестанти и православни.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Finn noun" The Oxford Dictionary of English (revised edition). Ed. Catherine Soanes and Angus Stevenson. Oxford University Press, 2005. Oxford Reference Online. Oxford University Press. Tampere University of Technology. 3 август 2007 [1]
  2. Perspectives to Finnish Identity, by Anne Ollila: Scandinavian Journal of History, Volume 23, Numbers 3-4, 1 септември 1998, pp. 127-137(11). Retrieved 6 октомври 2006.
  3. "Since the (two) population (groups') genetic, ecological and socioeconomic circumstances are equal, Swedish speakers’ longer active life is difficult to explain by conventional health-related risk factors." Markku T. Hyyppä and Juhani Mäki: Social participation and health in a community rich in stock of social capital
  4. Rootsi, S., Zhivotovsky, L. A., et al. (2006). A counter-clockwise northern route of the Y-chromosome haplogroup N from Southeast Asia towards Europe. European Journal of Human Genetics. [2] (PDF).