Естонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Естонски јазик (eesti keel)
Се говори во: Естонија
Реон: Североисточна Европа
Општ број на говорници: 1,1 милион
Ранглиста: По 100-та позиција
Класификација: Уралски

 Угро-Фински
  Фино-Лапонски
   Балтички Фински
    Естонски јазик

Официјална положба
службен јазик: Естонија, Европска Унија
Контролиран од: ---
Јазични кодови
ISO 639-1 et
ISO 639-2 est
SIL EST
Естонски јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Kõik inimesed sünnivad vabadena ja võrdsetena oma väärikuselt ja õigustelt. Neile on antud mõistus ja südametunnistus ja nende suhtumist üksteisesse peab kandma vendluse vaim.
Македонски Сите човeчки суштeствa се раѓaaт слободни и eднакви по достоинство и правa. Tиe се oбдарeни со разум и совeст и трeбa да се однесувaaт eдeн кон друг во дуxoт на oпшто човeчкaтa припaдност.
Портал: Јазици

Естонскиот јазик (Естонски: eesti keel) се говори од околу 1,1 милион луѓе, од кои најмногу живеат во североисточно Европската држава Естонија.

Естонскиот јазик припаѓа на финскиот огранок од Угро-Финските јазици. Тој не е поврзан со неговиот јужен соседен јазик латвијски јазик, кој е Балтички јазик сроден со литванскиот. Естонскиот е сроден со финскиот јазик и не толку со унгарскиот. Една од одделните карактеристики на естонскиот е таа што тој го има она што традиционално се гледа како три степени на фонемска должина: кратка, долга и предолга. Практично, разликата меѓу долгата и предолгата фонемска должина е како акцентот на слогот (со висина на тонот), така и траењето. Долгите и предолгите самогласки не се разграничени во пишаниот естонски јазик, но согласките се јавуваат во пишувањето со три "степени": b,d,g; p,t,k и pp;tt;kk (сите незвучни согласки).

Гласовен систем[уреди | уреди извор]

Самогласки[уреди | уреди извор]

Предни Задни
Незаоблени Заоблени Незаоблени Заоблени
Затворени i y u
Средни1 e ø ɤ o
Отворени æ ɑ

Согласки[уреди | уреди извор]

Билабијални Лабиодентални Алвеоларни Посталвеоларни Непчани Меконепчани Глотални
Стоп p pʲ t tʲ k kʲ
Носни m n nʲ (ŋ)1
Фрикативни (f) v s sʲ (ʃ) h
Апроксимантни l lʲ j
Вевни r