Севернолапонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Севернолапонски јазик
davvisámegiella / sámegiella 
Изговор: дависамегиела/ самегиела
Зборуван во: Шведска Норвешка Финска 
Регион: Северна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   фино-волшки
    фино-лапски
     Лапонски
      Севернолапонски јазик 
Писмо: Севернолапонска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: se
ISO 639-2: sme
ISO 639-3: id=sme sme 
Под број 5 е прикажан севернолапонскиот јазик

Севернолапонски јазик — најзастапениот јазик во групата лапонски јазици од угрофинското семејство.. Јазикот се зборува во Норвешка, Шведска и Финска и исто така во мал дел во Русија. Севернолапонскиот јазик го зборуваат околу 15.000-25.000 луѓе од кои, 2000 живеат во Финска и 5 000 до 6 000 луѓе живеат во Шведска.

Азбука[уреди | уреди извор]

A a Á á B b C c Č č D d Đ đ E e F f G g
a á be ce če de đe e eff ge
/ɑ/ /a/ /b/ /ts/ /tʃ/ /d/ /ð/ /e/ /f/ /ɡ/
H h I i J j K k L l M m N n Ŋ ŋ O o P p
ho i je ko ell emm enn eŋŋ o pe
/h/ /i/ /j/ /k/ /l/ /m/ /n/ /ŋ/ /o/ /p/
R r S s Š š T t Ŧ ŧ U u V v Z z Ž ž
err ess te ŧe u ve ez
/r/ /s/ /ʃ/ /t/ /θ/ /u/ /v/ /dz/ /dʒ/