Прејди на содржината

Питолапонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Питолапонски јазик
bidumsámegiella
Зборуван во: Шведска Норвешка 
Регион: Северна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   фино-волшки
    фино-лапски
     Лапонски
      Питолапонски јазик 
Писмо: Пите-лапонска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: smi
ISO 639-3: id=sje sje 
Под број 3 е прикажан питолапонскиот јазик

Питолапонскиот јазик (арјеплог) е дел од групата на лапонски јазици од угрофинското семејство.. Јазикот се зборува во Шведска и Норвешка. Јазикот е при умирање и има само околу 20 луѓе што го зборуваат јазикот на границата од Шведска.