Умолапонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Умолапонски јазик
ubmejesámiengiälla
Зборуван во: Шведска Норвешка 
Регион: Северна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-пермски
   фино-волшки
    фино-лапски
     Лапонски
      Умолапонски јазик 
Писмо: Уме-лапонска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: smi
ISO 639-3: id=sju sju 
Под број 2 е прикажан умолапонскиот јазик

Умолапонски јазик — дел од групата на лапонски јазици од угрофинското семејство.. Јазикот се зборува во Шведска и Норвешка. Умолапонскиот јазик е при исчезнување бидејќи вкупно го зборуваат 10 луѓе. Јазикот се зборува покрај реката Уме.