Муромски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Муромски јазик
Зборуван во: Русија 
Регион: европски дел на Русија
Исчезнување: ?
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-волшки
   Муромски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Муромскиот јазик бил дел од групата на угрофински јазици што го зборувале Муромците во муромскиот регион во Русија. Многу малку се знае за овој јазик но се претпоставува дека бил сличен со мордвинските јазици- мокшански јазик и ерзјански јазик. Исчезнал во средновековието и најверојатно биле асимилирани од Словените.