Уралски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Уралски јазици
Географска
распространетост:
Средна Европа, Источна Европа, Северна Европа, Северна Азија
Класификација: има предложени класификации со други семејства, но оспорени
Прајазик: прауралски
Гранки:
Општоприфатени:
Ethnologue: 17-1083
ISO 639-5: urj
Uralic languages.svg
Распространетост на уралските јазици

Уралските јазици се фамилија на јазици зборувани од околу 20 милиони луѓе во Европа и Азија. Името на јазиците е добиено според планината Урал.

Јазично стебло[уреди | уреди извор]

Општоприфатена е теоријата дека уралската јазична фамилија има три подгрупи на јазици и тоа: самоједски јазици, финопермски јазици и угрофински јазици. Според некои теоретичари, оваа јазична фамилија е макројазична фамилија што се состои од следните подгрупи:


Јазици[уреди | уреди извор]

Уралски јазици

Самоједски јазици

Угрофински јазици