Сето (јазик)

Од Википедија — слободната енциклопедија


Сето јазик
seto kiil´ 
Изговор: сето кил
Зборуван во: Естонија 
Регион: Северна Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: уралски
 угрофински
  фино-лапски
   балтофински
    Сето јазик 
Писмо: Сето-азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Сето или сету јазик е дел од групата на балтофински јазици и најчесто се смета како дијалект на јужниот естонски јазик. Неговиот статус за тоа дали е посебен јазик или не е доста оспорен. Јазикот го зборуваат околу 5.000 луѓе во Естонија. Исто така мал број на население го зборува и во Русија.